09/08/10 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Генералът на народа ще управлява без обяснения

Едвин Сугарев

Бат` Бойко нямало да се обяснява никому за това как управлява. Нито на сини, нито на червени. Щял да си я кара така, както си е намислил – а недоволните да го духат.

Защо така? Ами защото е велик. Това Гърция и Сърбия, това Испания и Португалия – нищо не чинят те в сравнение с него.

Съдете сами – изказване на българския премиер пред бТВ: „Нямам желание да се обяснявам нито на синята, нито на червената или на която и да е била коалиция. Аз казвам, че за разлика от Гърция, Румъния, Сърбия и всички държави в региона, да не говоря и за Испания, Португалия и колко много други, ние сме държавата с най-ниски данъци и успяваме една година да управляваме без да повишим данъците, без да намалим пенсиите и заплатите.”

Да, не му липсва самочувствие, не може да се отрече. Липсват му първите седем години. Плюс малко акъл, за да прави разлика между държава и пожарна. А вероятно и някой, който кротко и на достъпен език да му каже, че обясняването на водената от един министър-председател политика е негово неотклонно задължение – и това е така и по писаните, и по неписаните закони – поне в цивилизованите и демократични държави.

Всяко правителство е длъжно – на първо място пред опозицията и на второ – пред своите политически партньори – да обясни мотивите за своите управленски действия и да ги защити със съответните разумни аргументи. Ако може да го направи – остава на власт, а ако не може –най-често си отива. Но ако едно правителство отказва да прави това, то това правителство не е нито цивилизовано, нито демократично – а самият стил на подобно управление е популярен под името диктатура.

Зад това изказване обаче се крие и нещо повече от самочувствие и безхаберие – крие се наглост.

Наглост, породена от вярата, че неговото управление е без алтернатива – поради което всички могат да бъдат пренебрегвани, мачкани и обиждани – все едно дали са леви или десни, все едно дали са оспорили или подкрепили със своя вот неговия кабинет.

Да сложиш под един знаменател сините и червените – като политически субекти, които не заслужават обяснения – това значи най-малкото да покажеш колко си тъп, защото с този си акт се напъхваш доброволно в крепката прегръдка на „Атака” и утвърждаваш политическите си позиции на партия, подкрепяна единствено от националисти с твърде съмнителна политическа идентификация. Като това се прави – забележете – точно в момента, в който БСП и ДПС преговарят за вот на недоверие към кабинета.

Тази наглост обаче като че ли не е достатъчна. Изглежда за Бойко Борисов е нужно да открие нов политически враг, който да му е виновен за трагическото дередже на „обрания бостан” България – и който съответно да бъде натоварен с всички криви дървета на настоящето, с които неговия кабинет не може да се справи. И – след изтощаването на обилното, продължило цяла година говорене за реалния виновник в лицето на тройната коалиция, сега се открива и съответния имагинерен такъв. (Между впрочем - симптоматично е, че открива този враг едновременно с “Атака”.)

Кой? Отговорът сякаш е зает от патриотичния вестник „Шишарка” (този с главния редактор на име Бор) – Иван Костов, разбира се! Заради него, управлявалия преди цяло десетилетие, икономиката днес заспивала. Черно на бяло: „Икономиката заспива”, защото трябва да се затворят шестте реактора на ТЕЦ „Варна” заради глупавата политика, която е приложена от страната на правителството на СДС.”

Ето го прочее виновникът – извергът, заради който живеем лошо и сме най-бедната страна в ЕС, заради който имаме бюджетен дефицит, блокирано здравеопазване, мизерни пенсии и нарастваща безработица. Каква ти тук криза, каква ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване