09/08/10 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Партията на Обама пред поражение в изборите за Конгрес

Франс прес

Барак Обама говори пред Конгреса. Снимка: Белия дом

Демократическите съюзници на президента на САЩ Барак Обама са в лоша позиция в проучванията на общественото мнение два месеца преди изборите за Конгрес, в обстановка на всеобщо недоверие към сегашните законотворци. Според анализаторите тези избори не би трябвало да направят изключение от правилото, че опозицията печели места две години след президентски избори.

Макар и разделени между традиционния курс и ултраконсервативното движение “Чаено парти”, опозиционерите републиканци “обраха” процентите в сондажите от последните седмици, облагодетелствани от лятната ваканция. Според проучване на “Галъп”, публикувано миналата седмица, противниците на президента Обама имат историческа преднина от 10 процента пред демократите, т. е. 51 срещу 41 процента.

Освен това друг сондаж, осъществен от този институт за вестник “Ю Ес Ей тудей”, показва, че републиканците се радват на най-голямо доверие на избирателите по по-голямата част от въпросите, включително икономиката, здравната система, тероризма и имиграцията. Демократите запазват преднина само по една тема: околната среда. От друга страна на първичните избори през последните месеци, републиканските избиратели гласуваха по-масово от демократите.

Лари Сабато, преподавател по политически науки в Университета на Вирджиния, прогнозира в четвъртък, че републиканците ще спечелят мнозинство в Камарата на представителите. “Предвид това, което виждаме в този момент, републиканците имат добри шансове да спечелят Камарата, като вземат до 47 нови места”, обясни той в коментар, поместен на своя сайт, озаглавен “Кристалната топка”. Републиканците имат нужда да спечелят 39 места, за да получат мнозинство в долната камара на Конгреса.

В Сената, където демократите разполагат с 59 от общо 100 мандата, Сабато не прогнозира смяна на мнозинството. Той обаче предрича, че управляващата партия ще загуби 8 до 9 места. Според специализирания сайт за политически анализи Чарли Кук демократите ще отстъпят 7 до 9 мандата в горната камара на Конгреса. Сред местата, смятани за уязвими, прави впечатление това на лидера на демократическото мнозинство Хари Рийд в западния щат Невада и бившето място на Обама в Илинойс, на север.

Демократите обаче се радват на предимство що се отнася до налични средства за водене на кампания. Така например те твърдят, че имат 36 милиона долара за кампанията за Камарата на представителите. Републиканците разполагат само с 22,1 милиона долара. Според говорителката на Демократическата партия Бранди Хофайн управляващата партия ще похарчи тази есен 50 милиона долара, за да се опита да промени предимството в полза на своите кандидати.

Лидерите на демократите афишират увереност. “Медийните информации за наш разгром бяха преувеличени”, заяви в четвъртък конгресменът Джон Ларсън, член на ръководството на управляващата партия. “Нека бъдем ясни: ние ще запазим нашето мнозинство в Камарата на представителите и в Сената. Ще го постигнем избирателен окръг по избирателен окръг.”

Паралелно с това недоволството срещу сегашните конгресмени не подминава и републиканците. Кандидатът в Аляска на ултраконсервативното “Чаено парти” Джо Милър спечели миналата седмица първичните избори в щата срещу сенаторката републиканка Лайза Мурковски. Американците ще гласуват през ноември, за да подменят изцяло 435-членния състав на Камарата на представителите и 37 от общо 100-те места в Сената.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване