09/09/10 22:01
(http://e-vestnik.bg/)

9 септември, първановизация и герговизация

Иво Инджев

Хиляди зрители станаха днес съпричастни чрез пряко включване на Би Ти Ви от село Калище, община Ковачевци, Пернишко, как се поддържа жив култът към 9 септември 1944 г. и неговите символи Георги Димитров и Тодор Живков ( “кълнехме се в тех”, казва баба Цецка). Събраните на мегдана жители, начело с кмета и дошлите за случая от Ковачевци поддръжници на същия култ, единодушно отрекоха при комунизма да е имало нещо лошо: похвалиха се с приноса си за освобождаването от “фашисткото иго” : не пожелаха да пожалят жертвите на комунизма ( защото преди него е имало също жертви с обратен знак, когато , по думите на баба Цецка “убиваха всеки прогресивен , който каже нещо за Русия”) :нарекоха управлението на БСП “идеално” – за разлика от сегашното (“защото станаа много чорбаджии”- баба Цецка).

Две неща откроиха като най-голям проблем за селото митингуващите днес: отливът на хора от селото към градовете (няма да споря задочно, защото няма смисъл явно, за обезлюдяването, често насилствено, на цели региони по време на социндустриализацията, при зарибяването на язовири и т.н.). Но най-вече, както многократно се чу, проблемът бил, че едно време ( “когато при Тодор Живков “имаше всичко”- друга баба), имаше “ядене, пиене, свирки”. Днешно време нямало такова нещо, заявиха те на фона на цвъртящи кебапчета, които обаче ( досущ като днешното управление, на фона на идеалното на БСП), бяха обявени за лоши, сравнени с едновремешните.

В помощ на изпадналите току-що в беда жители на с. Калище ( а не след десетоноемврийския преврат, извършен от техните началници от БКП), публикувам чудесния репортаж на в. “Стандарт”, в който има много ядене, пиене и свирки.

„Ветерани към Първанов: На вас разчитаме

сряда, 08 септември 2010
Симитли
5-6-има ветерани от Втората световна война посрещнаха президента Георги Първанов на площада в Симитли, където държавният глава се здрависваше с хората.
Той бе тук за празника на града. „Оредяхме вече ние. На вас разчитаме. Иначе където сме ходили, не сме се изложили“. Това каза 86-годишният Стоил Янчев на Първанов.
„Важно е вас да ви поддържаме и да ви пазим. Хората са най-важни“ – отвърна президентът. След това старецът каза, че различни управници са им давали ордени за заслуги.
„От държавата са ордените. Няма значение кой е бил премиер и кой ги е дал“, каза държавният глава. И попита ветераните дали им стигат парите. Стоил Янчев си призна, че са му малко. „Важно е младите да са добре“ – успокои го Първанов.
Ветераните пак го увериха, че разчитат на него. „От мен не зависи, но каквото мога, правя. С общи усилия ще се справим. А вие се стегнете малко. На 9 май бях в Москва и там на парада вашите връстници от Русия бяха наперени и изпънати с униформи“, каза още Първанов. Стоил Янчев го успокои, че на три дати в годината и той не пада по-долу от напетите си руски връстници – на 3 март, на Гергьовден и на 9 май.
„Не ни забравяйте“ – призоваха накрая ветераните, а Първанов ги увери, че няма да ги забрави. След диалога с тях Георги Първанов седна на една от масите в центъра на града и се подкрепи с халба студена бира.
Преди това той се срещна в кметството с кмета на общината Апостол Апостолов. Със сядането край отрупаните с вкусни гозби маси Първанов каза: „Впечатлен съм от богатата програма. Много обикалям страната, но чак такова нещо не съм видял“.
„Правим го напук на кризата“ – отвърна с усмивка кметът на Симитли…
Владимир Симеонов”

Припомням някои подробности към казаното от президента: на същия този 9-ти май 2010 г., направо от парада в Москва, Първанов отива на сватбата ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване