09/09/10 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Неонационализъм заплашва Европа

в. Гардиън

Преобладаващата представа изглежда е, че идеята за Европа като културна, политическа и дори икономическа институция е под заплаха. Какво заплашва Европа? Един бърз отговор би бил: “Великобритания, глупако!”. В този отговор ще намерим малко повече от зрънце истина. Обединеното кралство обединява крайностите в Европа - едновременно е голяма икономика, зависима от европейската търговия, адаптираща законовите си институции към транснационален европейски законов ред, в който европейското право има пряк ефект, но отказва да приеме единната валута и се съпротивлява на по-нататъшна политическа интеграция. По-дълбоката заплаха за Европа обаче е нещото, което тя бе създадена да преодолее - национализъм в основата на политическото единство и общност.

Европейският проект бе вдъхновен от клетвата “никога повече”. Никога повече европейските държави няма да позволят отровен и настървен национализъм да ги разкъсва, както стана в две разрушителни войни. Никога повече съдбата на малцинствата няма да бъде оставяна в ръцете на националните парламенти и на расистки и популистки настроения. Според основополагащия мит на Европа една нова общност, започваща с европейски единен пазар, спазване на демократичните институции, човешките права и върховенството на закона, ще определи европейския проект.

Тези високи амбиции бяха, разбира се, плах отговор на ксенофобията и расизма, преживени от много общности на имигранти и бежанци в Европа след Втората световна война. Въпреки това те осигуриха юридическа рамка, в която дискриминацията бе оспорена, а либерално-демократичният социален проект за толерантност и разнообразие бе изведен напред. Това бе улеснено от крайно интеграционистката юриспруденция на Европейския съд в началото на 60-те години.

Ефектът от юридическото обединение пролича ясно в страната по време на правителството на Маргарет Тачър, когато британски съд разпореди да се спре прилагането на Закона за търговското корабоплаване от 1988 г., докато се проверява съвместимостта му с европейските закони. Законът целеше да въведе определение за националност за разрешителните за риболов в британски води. Испански рибари го оспориха. Съдилищата решиха, че не трябва да се позволява националността да пречи на свободата на междуевропейската търговия.

Какви са тогава предполагаемите заплахи за този нов европейски ред? Най-голямата предполагаема заплаха е за т. нар. “връщане на религията”. Спомнете си фурора през февруари 2008 г., когато архиепископът на Кентърбъри, д-р Роуан Уилямс, изнесе крайно нюансирана реч за нуждата да сме отворени за прилагането на шариата при някои определени обстоятелства. Това бе реч, предназначена категорично за адвокати, с дълбок анализ на определени закони и на теориите, на които те се основават.

Безотговорното мълчание на юридическата общност, когато архиепископът бе подложен на атака, бе непристойно и би трябвало да засрами всички адвокати. Той само казваше това, което по настоящем е факт - че християнското, еврейското и ислямското право играят наистина значителна роля в живота на хората и уреждат семейния живот и браковете най-вече. Освен това той отбеляза, че чувството за по-широка религиозна принадлежност, каквато е уммата за мюсюлманите, съществува успоредно с гражданството в много държави-нации.

Където има несъответствие между религиозното право и по предположение светското “местно законодателство”, обикновено последното взема превес. Това не е по-различно от редица други юрисдикции като Индия и Република Южна Африка, където обичайното и държавното право съществуват успоредно едно с друго. Политическата и религиозна многопартийност са съвместими. Гражданството не значи, че гражданинът трябва да приеме единствено “гражданската религия”. Такива дискусии обаче за връщането на религията само ни разсейват, когато става въпрос за това, че национализмът отново настъпва в Европа.

Бих казал, че повече трябва да се страхуваме от национализма отколкото от религията. А парадоксът на европейска интеграция е, че по-близките институционални връзки с Европа, принципът на субсидиране и очевидната остарялост на съвременната държава-нация са визитката на възраждащия се национализъм. “Бялата книга” на Шотландската национална партия за шотландската независимост включва този водещ цитат ...

Публикувана на 09/09/10 21:35 http://e-vestnik.bg/9932/neonatsionalizam-zaplashva-evropa/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване