09/09/10 21:21
(http://e-vestnik.bg/)

Саудитска Арабия затъва в геронтокрация

Ройтерс

Саудитският крал Абдула с Барак Обама. Снимка: Белия дом

Застаряващият саудитски крал Абдула ибн Абдул Азиз трябва да включи повече нови лица в управлението си, за да разсее впечатлението за геронтокрация и да успокои напрегнатото съперничество вътре в династията. Политическата стабилност в монархията е от глобално значение. Държавата от Персийския залив контролира над една пета от петролните ресурси в света, води американската политика в региона, притежава най-много активи в долари, и е дом на най-голямата борса в арабския свят.

Промени по върха обикновено не влияят върху саудитската политика в ОПЕК, но могат да засегнат реформите, започнати от близо 86-годишния крал Абдула, за отслабване на контрола на духовниците върху обществото и привличане на инвеститори за създаване на работни места за местното население от 18 милиона души. Дипломати и анализатори твърдят, че наследниците му може да не се съгласят напълно с някои от тези широки политически цели.

Много кралски особи са на по 70 и 80 години в страна, в която няма парламент и политически партии и в която духовниците, последователи на строго течение в сунитския ислям, контролират съдилищата. Много технократи, които помагат за прилагане на реформите, са също стари. През последните две години Абдула назначи технократи в някои министерства, в централната банка и петролната индустрия, за да подкрепят реформите му, но смъртта миналия месец на 70-годишния министър на труда напомни, че има нужда от свежа кръв.

Още по-голяма загриженост предизвика управникът на Рияд принц Салман, ключов член на династията Ал Сауд, който претърпя операция на гръбначния стълб в САЩ, както обяви кралският двор през август. Новината изненада дипломатите, защото Салман, който е на приблизително 74 години и чиято снимка почти всекидневно присъства в саудитските вестници, е един от старшите млади принцове, за които се смята, че има амбиции за най-големите позиции.

Засега наследяването бе ограничено до синовете на основателя на съвременната държава Абдул Азиз ибн Сауд. Само около 20 са все още живи, някои от които са в лошо здравословно състояние, казват дипломати и анализатори. За да разшири кръга, управляващата фамилия ще трябва да отвори врати за около 600 до 900 внуци, много от които заемат постове в правителството, икономиката и медиите. Това обаче рискува да задълбочи съперничеството вътре в династията Ал Сауд, каза Саймън Хендерсън, автор на няколко изследвания за престолонаследието в Саудитска Арабия. “Няма индикации, че това ще се случи сега. Синовете все още искат да станат крале и да оставят нещо на своите синове”, каза Хендерсън от вашингтонския Институт за близкоизточна политика.

За да уреди наследяването, Абдулла създаде “Съвет за вярност”, но точният му мандат и правомощия са неясни.
Дипломати казват, че поне още веднъж наследник на трона ще бъде син на Ибн Сауд, като влиятелният вътрешен министър принц Найеф, който е около 76 годишен, е с най-големи шансове, след като бе повишен до втори заместник министър-председател през дългото отсъствие на принца престолонаследник Султан по болест миналата година. “Това ще им даде повече време да намерят консенсус и да измислят механизъм как да включат внуци от всички големи родове”, каза западен дипломат.

Либералите се опасяват за реформите, ако Найеф, един от най-консервативните принцове, се качи на престола, но политическият анализатор Теодор Карасик смята, че в надпреварата участват и други играчи като шефа на разузнаването принц Мугрин, “младеж” със своите 67 години в сравнение с останалите кралски особи. Има много случаи, в които управляващата фамилия е търсила консенсус с духовниците, които помогнаха при основаването на кралството през 1932 г., но според дипломати съперничеството между принцовете се е засилило откакто престолонаследникът принц Султан замина в чужбина на лечение.

Кралството твърди, че Султан, който е в средата на 80-те си години, е излекуван. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване