09/10/10 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

9/11 - ислямът ли е виновен?

в. Вашингтон пост

Демонстранти срещу джамията през юли т. г. На плаката пише: “Всичко, което трябва да знам за исляма, го научих на 9/11″. Снимка: Ред дог рипорт

В продължение на почти едно десетилетие годишното отбелязване на терористичните нападения от 11 септември бе възприемано като ден на национално единение и трезво възпоменание. Тази година спорни въпроси за религиозната свобода и националната идентичност заплашват да помрачат деветата годишнина на тези трагични събития.

Реакциите на призиви за изгаряне на корана и продължаващият спор около планирания строеж на джамия и ислямски културен център близо до Кота нула в Ню Йорк привличат вниманието с наближаването на годишнината и пораждат въпроси как 11 септември е станал толкова политизиран.

Истината е, че с някои изключения значението на тези нападения рядко е било лишено от политическа окраска или дебати. Обединяването в първите месеци след нападенията бързо отстъпи пред партийните разделения по въпроса за борбата с тероризма. Разликата тази година е, че предишните дебати кой е бил “силен” в борбата с тероризма и кой не е бил бяха изместени от въпроси за исляма и религиозната свобода.

Тери Джоунс, пасторът на малка църква във Флорида, иска да направи клада от екземпляри на корана в събота. Това предизвика осъдителни реакции от всички страни. Генерал Дейвид Петреъс, командващ силите на САЩ в Афганистан, предупреди, че кадри от обхванатата в пламъци ислямска свещена книга може да поставят в опасност живота на американски войници. Намерението на Джоунс бе разкритикувано както от Белия дом, така и от консервативни представители като бившия губернатор на Аляска Сара Пейлин.

Експерти по обществено мнение обаче казват, че този спор не е признак на значима промяна в обществените нагласи. Президентът на изследователския център “Пю” Андрю Кохът заяви, че националните проучвания на общественото мнение не регистрират съществени нови признаци на отрицателни реакции към мюсюлманите. “Нагласите са смесени и не толкова позитивни, колкото преди осем години, но не се наблюдава съществено покачване на антимюсюлманските настроения”, каза той.

Джоунс е пример за лекотата, с която някой без политическо влияние може да привлече вниманието и да предизвика спорове. Дебатите около предложения ислямски център излагат на показ деленията в страната относно границите на религиозната свобода и святостта на земите в района, където някога се издигаше Световният търговски център.

Ново допитване на “Вашингтон пост” и Ей Би Си нюз сочи, че две трети от американците са против изграждане на ислямски център в близост до бившето място на кулите близнаци. Четирима от всеки петима противопоставящи се казват, че са против строежа единствено заради местоположението му. Но 14 процента от противопоставящите се (или 9 процента от всички запитани) казват, че биха били против строежа където и да било в страната.

В същото допитване се разкрива, че около половината американци (49 процента) са с отрицателно мнение за исляма спрямо 37 процента с положително. Това е слаба промяна за последните години, но резултатите са по-негативни отколкото преди осем години. През октомври 2002 г. 47 процента от анкетираните имаха положително мнение за исляма, а 39 процента - отрицателно.

Около една трета от американците сега вярват, че традиционният ислям насърчава насилието срещу немюсюлмани, а 54 процента приемат тази религия като миролюбива. Делът на анкетираните, които приемат исляма като миролюбив, не се е променил съществено през последните девет години, но делът на хората, които смятат, че той насърчава насилието е почти двойно по-голям в сравнение с 2002 г. Отношението към планирания строеж в южен Манхатън е тясно свързано с общото възприемане на исляма. Хората с положителна нагласа към исляма, които го възприемат като миролюбива религия, са много по-склонни да подкрепят строителния проект.

Тазгодишните спорове може да са различни като тон и съдържание от предишните, но идеята, че ...

Публикувана на 09/10/10 21:40 http://e-vestnik.bg/9941/911-islyamat-li-e-vinoven/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване