09/10/10 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Секс, насилие, ислям: сирийски тв сериал

Асошиейтед прес

В нова сирийска сапунена опера красива зеленоока млада жена на име Лайла е раздирана от съмнения дали да свали своя никаб, нагънатата черна ислямска роба, която покрива всяка част от нея освен очите й. “Не мога да понасям повече този натиск - казва тя в един от епизодите. - Искам да сваля никаба.” Но нейното бунтарство има непредсказуеми последици: тя е отритната от обществото, майки й отказва да разговаря с нея по телефона, а брат й замисля да я убие.

Драмата от 30 епизода, излъчена по държавната телевизия през свещения мюсюлмански месец Рамазан, предизвика горещи спорове в арабската страна с 22 милиона население, управлявана от светски авторитарен режим, който в миналото е възпирал ислямския екстремизъм. Сериалът, озаглавен “Каквото притежава дясната ти ръка”, доведе до гневни коментари от критици, които казват, че той изкривява образа на исляма, и хвалби от други, които смятат, че изобразява реалистично едно понякога лицемерно мюсюлманско общество. Заглавието е фраза от Корана, отнасяща се до сексуални робини.

Спорът хвърля светлина върху един фундаментален дисонанс в Сирия, която подкрепя ислямистки радикални групи като Хамас и Хизбула във войната им срещу Израел, но поддържа стриктен секуларизъм у дома. През юли правителството забрани на ученици и учители да носят никаб, за да опази светския характер на страната. Режисьорът на сериала, най-известният филмов режисьор в Сирия, Надждат Анзур, защити творбата си, която по думите му е основана на истински случай.

“Сериалът изобразява идеята за религията като нож с две остриета. Ако тя не се приема правилно, може лесно да бъде експлоатирана от някои групи за всяване на раздор в обществото или за предизвикване на враждебност и сектантско насилие”, каза Анзур пред Асошиейтед прес. “Филмът няма за цел да отрази негативни аспекти от арабското общество, а да представи една панорамна драма в него, която го подкопава отвътре.”

Сериалът засяга също деликатни теми като проституция, извънбрачни връзки и тероризъм. Братът на Лайла, брадат шейх, се прави на праведен мъж, а в същото време има извънбрачна връзка с ученичка. Той замисля да убие сестра си и накрая става джихадист, който взривява цивилни в Ирак, Сирия и Афганистан. Алиа, друга героиня, губи своята девственост, което я хвърля в ужас и чувство на вина, докато накрая решава да се подложи на хирургическа операция за възстановяване на химена.

Режимът в Сирия е силно заинтересован да проповядва светска идентичност: той се стреми да потуши сектантското напрежение в една страна със сунитско мнозинство, управлявана от алауити, клон на исляма. Четирите десетилетия на светско управление от партията Баас - социалистическа партия, основана от християнски политик през 20-и век - до голяма степен са заглушили сектантските различия в Сирия. Освен това държавата веднага действа за потушаване на всяко несъгласие. През 80-те години на миналия век сирийските военни избиха хиляди при смазването на кървава кампания на сунитски радикали за сваляне на режима на тогавашния президент Хафез Асад.

Сирия отдавна е смятана от САЩ за потенциално дестабилизираща сила в Близкия изток. Съюзник на Иран и на Хизбула в Ливан, тя също така е приютила някои радикални палестински групировки. Сега страната се опитва да се измъкне от годините на международна изолация. Тази година САЩ й подадоха ръка с надеждата да я отдалечат от Иран, Хизбула и Хамас.

Сериалът на Анзур, който може да се гледа в целия арабски свят по сирийския сателитен канал или по ливански канал, който също го излъчва, предизвика порой от критики, включително по онлайн форумите, използвани често от мюсюлмански фанатици. Виден сирийски мюсюлмански учен, шейх Мохамед Саид ал Бути, професор по ислямско право в Дамаския университет, предупреди за “огнена буря вследствие на Божия гняв”, ако сериалът продължи да се излъчва.

Някои редови ...

Публикувана на 09/10/10 21:20 http://e-vestnik.bg/9940/seks-nasilie-islyam-siriyski-tv-serial/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване