09/12/10 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

В десетката: Ние всички подценяваме Бойко Борисов

Бойко Борисов и Владимир Путин. Снимка: официален сайт

В България нерядко тихо и често невидимо се развиват процеси, които могат да имат дългосрочни последици. Ние всички подценяваме Бойко Борисов! Той не е толкова безобиден. Не бива да виждаме само гротескната страна на облика и образа му.

Аз също стигах понякога само дотук – да смятам тази гротескна фигура, станала премиер на държавата ми:

- от една страна като лична обида (при цялата ми човешка симпатия към някои добри, дори топли и сърдечни искрици в характера на Бойко Борисов, никога и никому не бих повярвал при онези грамадни митинги на СДС в Перник в края на 1989 г. и началото на 1990 г., че след 20 години министър-председател на България ще бъде такъв човек - прочел двадесетина книги, свързан със силовите групировки, бодигард на Тодор Живков, готов и на този най-висок пост, постоянно да се показва пред обществото неглиже, по бели гащи - запотен, задъхан, самодоволен ритнитопковец …);

- от друга страна, като знак, който ни дава съдбата, че ние с нашата демокрация, казано по пернишки, сме го зачучулили и че не нещо, а че нищо у нас не е като при хората, че не е в ред и ако продължаваме така, и нищо добро не ни чака…

За жалост, всичко е много по-драматично и по-дълбоко. Има реална вероятност, а значи опасност, развиващите се в България процеси да ускорят своя ход и да станат необратими.

Бойко Борисов постепенно затяга бурмите и гайките, крака по крачка подготвя за нас една много специална и трудно променима система на управление – формално демократична по форма (извинявам се за частичната тавтология), но откровено авторитарна по съдържание.

Той прави това отчасти поради лични особености и специфики на характера си - като човек, който смята, че силата е „последният довод” на всеки, който я има и който не го е страх да прибягва до нея; като мъжкар; като скроен в черно-бяло; като лишен от всякакви способности и склонности да дири причините, а много повече скроен и много по-настроен да се разправя както трябва с последиците от тях и затова предпочитащ интуитивно, когато температурата не му харесва, да счупи термометъра, а когато търси нещо изгубено - да прави това под електрическия стълб, че е по-светло, вместо там, където то е изгубено.

Отчасти, обаче, той прави това поради съвсем съзнателна, тайно и полека обмисляна стратегия.

Не вярвате? Моят съвет е – проследете внимателно какво се случва в четири ключови сфери и дейности на държавата:

Първо, постепенно (а защо пък постепенно и постепенно ли е случилото се само за година?) практически цялата силова система на държавата (преди всичко и най-вече МВР и ДАНС) мина под абсолютния контрол на Бойко Борисов.
Да, аз също смятам, че съдебната система е раковото образувание на нашата демокрация с нейния отказ от правосъдие (нищо, че там има редица качествени съдии, прокурори, следователи – говоря за проядената от недъзи, страх и корупция система!). Но да се вижда в нея коректив на силовия инструментариум на държавата, намиращ се под контрола на Бойко Борисов е наивно.

Притисната в менгемето на две мощни сили, които искат тя да ги обслужва – организираната власт и организираната престъпност, съдебната ни система „ще клекне” (още повече, че има трети натиск над нея – европейският, в чиято искреност, но и в чието дилетантство, не отчитащо средата за сигурност, традициите и инерцията в България, не се съмнявам). И „ще клекне” именно пред Държавата (както самата съдебна система наивно ще си мисли), а всъщност – пред Бойко Борисов.

Второ, както казва Козма Прутков: „Не верь глазам своим”, т.е. Не вярвайте на очите си… И аз това се опитвам сега да кажа:

Не вярвайте на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване