09/14/10 21:50
(http://e-vestnik.bg/)

Нещо се мъти с цигарите. От контрабандата се печели както никога

Представител на една от цигарените компании обяви, че има спад в легалните продажби на цигари около 50% за юни и юли, спрямо миналата година (виж тук). Това не означава, че 50% от пушачите у нас са спрели цигарите или че се намалили наполовина пушенето. Просто са минали на тютюн за свиване на цигари и на контрабандни. Нелегалният пазар на цигари е около 40% според оценките на експертите. Някои твърдят дори за 50%, но това са подробности.

Какво е страшното в тази цифра? От контрабанда на цигари в момента се генерират повече пари, отколкото никога досега в последните 20 години. За 2009 г. контрабандата на цигари се изчисляваше на 600-700 млн. лв. неплатен акциз. За 2010 г- сумата ще е двойно, като се съди по спада на легалните продажби.

Но сметката е далеч по страшна - не е въпросът колко ще е е неплатеният акциз в държавният бюджет. По-опасно е колко ще спечелят контрабандистите. При повишения сегашен акциз, те печелят двойно повече от миналата година. Защо? Производствената или по-точно доставната цена на кутия цигари от легален или нелегален производител се движи около 20 цента кутията. Крайната цена, на която се продава кутията е около 2,30 евро с платен акциз и около 1,50 евро с неплатен акциз. Цената на цигарите без бандерол е близка до тази с бандерол - около лев и нещо по-ниска. Колкото е по-висок акцизът, толкова по-големи са печалбите на контрабандистите. Сега се наблюдава нещо като монополно високи цени на контрабандните цигари. Като че ли крайната цена се дирижира от един център. Няма конкуренция при контрабандните цени.

По данни за 2009 г. са обмитени 17,5 млрд. къса цигари, при внесени около 25,5 млрд. Тази година по прогнози на експерти вносът ще е около 22-23 млрд. къса, защото голяма част от пушачите минаха на качаци и тютюн са свиване. А според досегашните данни от митницата, до края на годината ще са обмитени максимум 12-14 млрд. къса.

Общо парите от контрабанда на цигари, разпределени между търговци и всички по веригата, са близо 2 милиарда лева. А чистите печалби, които ще генерират цигарените контрабандисти тази година, са около 1 милиард лева. Тези пари са съсредоточени в сравнително тесен кръг хора. Тези пари са огромен генератор на корупция, бомба за държавността, каквато обществото дори не подозира.
Всеки сам може да си направи изводите празни ли са приказките за контролирани от властта канали (и при предишната, и при сегашната).

Финансовият министър Дянков обяви през пролетта, че досега от контрабанда на горива, цигари и др. в хазната не са влизали 3 млрд. лева. А сега колко не влизат? Очевидно много повече. Приходите от акциз са се увеличили само от алкохол, и то само от законните производители, което е незначително. Незаконните не са пипнати - в това число са множеството казани по села и малки градове, които бълват тонове алкохол, но не плащат акциз (не става дума за личните казани).

Но това е едната страна. Другата е - колко са спечелили контрабандистите? Много повече, отколкото при всички досегашни правителства. Дали случайно или не, но приказките за тъмното минало на премиера съвпадат с този интересен резултат в икономиката.

Ако контрабандата генерира през 2010 г. 6-7 млрд. печалби, както се очертава, това е пряка заплаха за страната. Защото тези пари корумпират държавната администрация на всички нива. На по-ниските - търговците на едро и на дребно подкупват данъчни и местни ченгета, изпълнителите на контрабандата купуват митничари и т. н. Но на по-високите етажи - властта и партиите посягат на контрабандните пари. Най-висшият рекет - плати, за да не те закачаме.

При тройната коалиция беше ужасно, че имаше протекции над контрабандисти, защото се деляха канали, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване