09/15/10 21:52
(http://e-vestnik.bg/)

Ст. н. с. Симеон Ванев: Гъбите се променят, може да се заблуди и опитен гъбар

Ст. н. с. Симеон Ванев. Снимка: e-vestnik

Ст. н. с. Симеон Ванев, д. б. н. е завършил Селскостопанската академия в София, работил е в Института по ботаника на БАН, на който е бил и зам.-директор. През 1997 г. заминава за Холандия и работи там 10 години като гост-изследовател в Института по систематика на гъбите в Утрехт. Съавтор е на едно от последните авторитетни издания за гъбите “Ядливи и отровни гъби в България”, изд. 1998 г. от издателството на БАН.

- Г-н Ванев, имате ли наблюдения - повече ли хора се тровят в България с диворастящи гъби, отколкото в Европа?

- Много повече се тровят. Интересно – например в Русия, руснаците познават гъбите и там има по-малко отравяния.

- Някои казват, че в Русия няма отровни гъби, особено в Сибир?

- Не е вярно, има. Добри познавачи на гъбите са и чехи, поляци – там има много гъби, а не се тровят толкова. Обиколил съм цяла Европа, но толкова много гъби като в Холандия не съм виждал. Растат и по дворовете. Но там е забранено да се берат гъби от природата. Ядат само култивирани – печурки, кладница, японската гъба шийтаке и др. Аз имах специално разрешение от тяхното министерство, което е аналогично на нашето на околната среда, да бера гъби с изследователска цел. Иначе в Холандия и една тревичка не можеш да откъснеш. И в Германия също има забрани да се берат гъби в природата. Така пазят природата, генофонда на гъбите, но пазят и хората от отравяния. Например у нас гъбата булка е на изчезване.

- У нас никаква регулация ли няма?

- Абсолютно никаква. По-рано ХЕИ издаваше разрешителни за бране и търговия с гъби. Може ли ХЕИ да се занимава с това? Преди години аз водех курсове по гъбарство. Сега – не знам. Не съм чул. Никой не се занимава. Това е престъпление. Как е възможно у нас да се берат гъби от некомпетентни хора, и да се изнасят? Удивлявал съм се, че хора които работят на пунктове за изкупуване на гъби, не знаят, че някои видове имат двойници. Разговарял съм с такива хора, питал съм ги. Казвали са ми – “В нашия край няма зелени мухоморки”. За щастие се изнасят предимно манатарки и това спасява… Трябва да има орган, който да организира обучение и да издава сертификати. И да има курсове за любители гъбари, не само за бране с търговска цел.

Интервюто с миколога Симеон Ванев е от справочната книжка “Как да се опазим от отровни гъби”. Тя може да се купи от днес по реповете заедно с в. “Уикенд”. Снимка: Ню медиа груп

- Какви са рисковете?

- Какво да говорим, големи са… Айде, обикновените гъбари рискуват себе си, ами берачи или хора на пунктовете за изкупуване като не знаят, че някои гъби имат двойници? Като дойде партидата, отговорникът на пункта проверява. Как можеш да провериш 200 кг., например? Важно е хората на терен да знаят.

- Кои са най-опасните гъби? От кои да се пазим най-много?

- Бялата и зелената мухоморка – те могат да бъдат сбъркани с различни видове печурки. Особено в по-млада възраст. В най-млада възраст пластинките на печурките са бели - като на зелената и бялата мухоморка. Иначе има доста разграничителни белези – при печурката липсва общо покривало в млада възраст - покривалото се пука и мухоморката израства от него, при печурката няма такова. Но като израсне, си приличат.

- А сърнела, гълъбка? В болниците са умирали хора от такова отравяне, които са консумирали сърнела или гълъбка, тоест – объркват ги?

- От познавач не могат да се объркат, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване