09/16/10 21:10
(http://e-vestnik.bg/)

Кога едно примирие не е примирие?

Пади Удуърт

Испанското правителство отвръща доста хладно - всъщност с нещо, доближаващо се до презрение - на примирието, обявено от баската терористична групировка ЕТА. Това е в забележителен контраст с ентусиазма, макар и смекчен от предпазливост, с който същото правителство приветства подобна декларация на ЕТА през март 2006 г.

Не е трудно да се разбере защо. До примирието през 2006 г. се стигна, защото предната година министър-председателят Хосе Луис Родригес Сапатеро публично беше предложил на ЕТА мирен процес. Вече се бяха състояли неофициални обсъждания между баската секция на Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) на Сапатеро и въоръжената групировка.

След по-нататъшни официално одобрени преговори с участието на правителството в Мадрид и на упълномощени международни посредници ЕТА се съгласи да се включи в процеса. Но през следващите девет месеца цялото начинание пропадна по най-различни причини. Накрая ЕТА буквално взриви преговорите с причинила жертви бомба на мадридското летище “Барахас” през декември.

Този път няма предложение за мирен процес от страна на правителството. Наистина, изглежда има по-неофициални контакти между някои баски социалистически лидери и политическите съюзници на ЕТА в забранената през 2001 г. радикална партия “Батасуна”. Но те нямат официална благословия от Мадрид. Няма и участие на международни посредници. Видни фигури като южноафриканския адвокат Брайън Кърън и ирландския свещеник Алек Рийд със сигурност са съветвали “Батасуна” и вероятно ЕТА въз основа на опита си в мирните процеси в собствените си страни. Но и те нямат вниманието и одобрението на Мадрид в тези си действия. Те улесняват процеса, а не са посредници.

Така че макар ЕТА да казва, че сега е в примирие, испанското правителство казва, че не е. “Нашата политика за борба с тероризма няма да се промени ни най-малко. Идеята за примирие като път към започване на процес на диалог е мъртва”, заяви в понеделник вътрешният министър Алфредо Перес Рубалкаба. Сапатеро има основателни причини да бъде свръх предпазлив. Първо, ЕТА използва примирието през 2006 г., за да се прегрупира и превъоръжи. След като веднъж си се опарил, вече си двойно по-внимателен.

Второ, предложението на министър-председателя за диалог предизвика остри критики от основната опозиционна сила - дясната Народна партия (НП). Тогава НП организира масови улични демонстрации срещу преговорите и намери подкрепа сред много избиратели на социалистите. Спящият дракон на испанския национализъм, тясно свързван с 40-годишната диктатура на Франко, беше събуден. Вече имаше значително безпокойство от степента на самоуправление, дадено на (силно проспериращите) баски и каталонци. По-нататъшните отстъпки биха били анатема за много испанци.

Накрая, поредица арести на видни членове на ЕТА и конфискуване на оръжия през последните три години значително намалиха способността за действие на групировката. Мадрид разбираемо подозира, че това примирие е просто опит да се представи една ужасна необходимост като жест на добра воля - в момента групировката може би е почти неспособна да извършва ефективни нападения.

Ако случаят е такъв, казват главните политически съветници на Сапатеро, защо да даваме на групировката политическа тежест, като се ангажираме сега с нея и дори като организираме официалното й разформироване и разоръжаване? Защо просто не я оставим позорно да изчезне, както стана след диктатурата с други крайнолеви и крайнодесни испански терористични групировки през 80-те години на 20 век?

Контрааргументът е, че ЕТА продължава да съществува 30 години след края на тези групировки, защото стремежът й към независимост се споделя от значителна част от баското население. Този аргумент е дискретно възприет това лято от председателя на баската секция на ИСРП Хесус Егуигурен. Той смята, че “Батасуна” е претърпяла доста сериозни промени от последното примирие, на което тя не искаше ЕТА да слага край.

В международен план “Батасуна” извършва впечатляваща работа чрез Брайън Кърън. Тя убеди дълъг списък от видни личности, включително ...

Публикувана на 09/16/10 21:10 http://e-vestnik.bg/9942/koga-edno-primirie-ne-e-primirie/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване