09/16/10 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Яяяя, Лужков бил лош, прогледнаха и тук!

Иво Инджев

Мразя стила “нали ви казах”, но не виждам как да цензурирам себе си и да не припомня, че само преди два дни прогнозирах в статията си “В Русия погнаха Лужков – значи тук е позволено вече”, че даденият от Москва карт бланш ще отприщи критиките и в българските медии. Малко съм ги надценил обаче. Те наистина започнаха, но без да изразяват собствено мнение.

Вчера в. “Стандарт” информира читателите си, че според “Файненшъл таймс” Лужков се кани да бяга в Лондон, където кипи ремонт за 100 милиона евро на имот с подобна стойност, купен (предвидливо) от съпругата на Лужков.

Днес в. “24 часа” се включва със заглавие “До 2-3 седмици сменят Лужков?” Ето извадки от статията:

“Юрий Лужков ще бъде отстранен от поста кмет на Москва до две-три седмици, твърдят близки до Кремъл източници пред в. “Ведомости”. За негов наследник се спрягат четири кандидатури.
Оставката на градоначалника е неизбежна, смятат експерти. Решението за съдбата му било взето в Кремъл след последните тв изяви на Лужков, които били приети като “обявяване на война”. Чашата преляла, когато миналата вечер на заседание на политическия съвет на управляващата партия “Единна Русия” Лужков заявил: “Без мен вие няма да имате партийно мнозинство в Москва.” А такива думи властта не прощава, отбелязва Нюз.ру.

Преди дни Юрий Лужков, несменяем кмет на Москва от 1992 г. насам, и съпругата му Елена Батурина станаха главни герои в репортажи на три тв канала. Двамата бяха обвинени в корупция и незаконни строителни дейности, чрез които се облагодетелствали с милиони. В кампанията се включиха и други медии.

До август руското правителство и администрацията на президента не били на едно мнение дали московският кмет трябва да бъде отстранен преждевременно. Лужков дори се срещнал с Путин, който го уверил, че ще изкара мандата си до лятото на 2011 г. Палачинката се обърнала, когато Лужков започнал да вбива клин в управляващия тандем Путин- Медведев. Изглежда, след срещата си с премиера си направил грешни изводи.” И т.н.

Новият кмет на Москва щял да бъде избран между вицепремиерите Сергей Собянин и Сергей Иванов, министъра на извънредните ситуации Сергей Шойгу и бившия губернатор на Калининград Георгий Боос, твърди в. “Ведомости”. Окончателната кандидатура щяла да бъде уточнена между Кремъл и правителството.

Бъдещето на Юрий Лужков остава неясно. Според спекулации в руските медии той и съпругата му Елена Батурина, най-богатата рускиня със състояние близо 1 млрд. долара, се готвели да се преместят във Великобритания. Други слухове го пращат в Австрия.
Някои наблюдатели в Русия допускат обаче, че Лужков може да остане на поста си до края на 2010 г. “

Характерното и за двата вестника е, че не смеят да заемат собствена позиция, а се позовават на чужди източници без коментар. Както впрочем действат те и подобните им (преобладаващи, уви, тук) медии по още много “деликатни теми”. Например българските медии така и не пожелаха да удостоят със собствена позиция руско- грузинския конфликт. Вече две години мълчат, а когато публикуват нещо, то отново е в превод от чужди източници. Забраната да се дразни Москва, като се заеме критичната европейска (или американска) позиция в подкрепа на Грузия като жертва на огромния си съсед (каквито и поводи да е дала), е в сила до второ нареждане.

Разбира се “храбрите” български медии отново не обелват и дума за българската далавера на Лужков, която бе почетена и от премиера Борисов на 9 септември, когато московският олигарх откри лагер, собственост на московското кметство в резервата Камчия. Сякаш няма такава българска връзка, в която от години, демонстративно и скандално, правителства, местна власт и магистрати, стъпка по стъпка са променяли статута на земята в уникалния природен резерват, за да се осъществи проекта на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване