09/19/10 21:26
(http://e-vestnik.bg/)

Никой не ще “Кремиковци” за 500 млн. лв. Кой ще го вземе накрая и за какво?

ТЕЦ-ът на “Кремиковци”. Снимка: Иван Бакалов

“Кремиковци” излезе на търг преди седмица и не се яви нито един кандидат. Началната цена от 565,5 млн. се видя висока на неколцината (бившият собственик Митал, украинският милионер Жеваго, турска фирма и др.), проявили интерес преди търга.
Според синдика Цветан Банков кандидатите изчакват втория търг в средата на номеври, когато цената ще е с 20% по-ниска и ще се явят тогава.

Кой все пак иска да купува този умрял комбинат и защо?
Няколко години наред бившият кмет и настоящ премиер Борисов и главният архитект на София Диков поддържаха спекулацията, че територията на “Кремиковци” ще стане престижен квартал на София с офиси, жилища и т. н. от най-луксозен тип.
Това не е единственият блъф, който прави главният архитект на София Петър Диков. В момента, пак с подкрепата на премиера се развива сапуненият сериал “Писта за Формула 1 край Доброславци”. И в единия, и в другия случай се раздува по медиите за някакви арабски инвеститори. Тези фойрверки за проекти за едно и друго имат ефект главно да предизвикат спекулации с цените на земята в споменатите райони. Който е придобил, да продаде скъпо. Или да купи скъпо, с надежда да продаде още по-скъпо и после да остане с пръст в уста.

Фотогалерия от “Кремиковци” от миналото лято, когато още имаше частично работещи производства

Тук-там по улиците в пустия комбинат се появяват работници по двойки и изчезват. Снимка: Иван Бакалов

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване