09/19/10 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Радикалният ислям намира почва на Балканите

Константин Тесторидис

Възхваляващ Осама бин Ладен видеоклип в Интернет разкри една тревожна нова реалност: радикалното крило на исляма, което изповядват Ал Кайда и талибаните, намира почва на Балканите. “О, Осама, унищожи американската армия. О, Осама, въздигни честта на мюсюлманите”, пеят група македонски мъже на албански език във видео, качено в Ю Тюб (YouTube) миналата година и забелязано от македонските медии този август. “През септември 2001 г. ти показа силата си. Ние всички се молим за теб”.

Макар че по-голямата част от малцинството етнически албанци в Македония са мюсюлмани, те като цяло не са религиозни. Но експерти забелязват сега увеличаване на радикалните настроения в някои групи сред ислямската общност в страната, особено след като въоръжени групи от етническото албанско малцинство, което съставлява една четвърт от 2,1-милионното население, влязоха в кратък военен конфликт с македонските правителствени сили през 2001 година.

Това е тенденция, която се наблюдава на Балканите и предизвиква тревога, че регионът, който включва и новата членка на ЕС България, може да стане развъдник на терористи с лесен достъп до Западна Европа. Мнозина се опасяват, че радикализирани европейски мюсюлмани с паспорти от страна-членка на ЕС може да прекосяват границите и да се смесват с обикновените хора. В центъра на този проблем е сектата на уахабитите - строга форма на исляма, която е широко разпространена в Саудитска Арабия и се практикува от Бин Ладен и талибаните.

“Уахабизмът в Македония, на Балканите и в Европа стана по-агресивен през последните 10 години”, каза Якуб Селимовски, отговарящ за религиозното образование в македонската ислямска общност. Той каза, че уахабитите установяват постоянно присъствие в Македония, каквото е нямало преди, и че “те са в Босна, Косово, Сърбия, Хърватия и напоследък са се появили в България”. За първи път високопоставен служител от ислямската общност в бившата югославска република се съгласи да говори открито за присъствието и заплахата на радикалния ислям.

В България, близо една шеста от населението от 7,6 милиона души, са мюсюлмани, които се придържат към стандартната сунитска вяра. Етническият мир е запазен през последните 20 години. Както и на други места на Балканите обаче, навлизането на уахабити доведе до битка за контрола над вярванията и собствеността на ислямската общност. Големи суми пари, за които се твърди, че са дошли от мюсюлмански организации в чужбина, са били похарчени в България от средата на 90-те години за над 150 нови джамии и за така наречените “образователни центрове” за разпространение на уахабизма.

Според българския главен мюфтия Недим Генджев някои мюсюлмански организации целят да създадат “фундаменталистки триъгълник”, формиран от Босна, Македония и Родопите в България. Според публикации в местен вестник в различни градове и села в южната и североизточната част на България се проповядва радикален ислям.

През 2003 г. българските власти затвориха няколко ислямски центъра, под предлог че принадлежат на ислямски групи, финансирани основно от саудитци, които вероятно имат връзки с “радикални организации”, каквато е Мюсюлманско братство в Египет. Официалните съобщения гласяха, че центровете се закриват, “за да се попречи на терористите да намерят терен в България”.

Обаче центрове, в които се проповядва радикална форма на исляма, продължават да никнат в страната, каза политическият анализатор Димитър Аврамов. “Наред с трите официални мюсюлмански училища, има най-малко други седем, които не са регистрирани и не се контролират от държавата”, каза той и допълни, че през последните 20 години около 3000 млади мюсюлмани са завършили тези училища.

В съседна Сърбия миналата година 12 мюсюлмани от напрегнатия южен район Санджак, за които се твърдеше, че са уахабити, получиха присъди до 13 години затвор за подготовката на терористични атаки, включително срещу американското посолство в Белград. Присъствието на радикални мюсюлмани в Санджак - най-бедният район на Сърбия, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване