09/19/10 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Руски демократи застават срещу тандема Путин - Медведев

Милиционер задържа опозиционния лидер Борис Немцов на Триумфалния площад в Москва. Снимка: хегтор

Руски демократи се обединяват, за да формират партия, чрез която да се борят за властта, пише московското издание “Время новостей” под заглавие “Четирима срещу тандема”. Срещу президента Дмитрий Медведев и премиера Владимир Путин застават четирима политици от опозицията - Михаил Касянов, Борис Немцов, Владимир Рижков и Владимир Милов, пояснява вестникът. Те заявиха вчера, че образуват опозиционна коалиция “За Русия без произвол и корупция”, въз основа на която планират създаването на политическа партия за участие в парламентарните избори догодина и в президентските през 2012 г., уточнява той.

Политиците представляват различни обществени движения в Русия и са подписали споразумение, според което днешната власт не се справя с предизвикателствата на времето. “Кражбите, корупцията, липсата на защита за хората и собствеността, бюрократичният произвол, изграждането на бариери между нашата държава и европейската цивилизация не дават възможност гражданите и страната ни като цяло да разкрият своя фантастичен потенциал”, цитира всекидневникът пасаж от документа. “Никаква модернизация не може да се осъществи в една държава, където се потъпква конституцията, нарушават се правата на гражданите, съдът не действа и са разрушени демократичните институции”, твърдят опозиционерите.

Владимир Рижков уверява, че обединението разполага с “технологично решение, дори законопроекти” по основните проблеми, спъващи развитието на Русия. Той заявил, че ако й бъде отказана регистрация, коалицията ще организира протестни акции. Всъщност първият протестен митинг вече е насрочен за 9 октомври, отбелязва всекидневникът.
През последните 10 години всички опити за обединяване на либералната опозиция в Русия приключваха с провал, припомнят изданията.

Либералите, вписани в днешната властова система, са убедени, че хората в Русия не са готови за политически реформи. Родната история впрочем показва, че нашият народ изразява готовност само за революции, коментира електронният в. “Газета”. Останалите демократи в Русия нямат намерение да се присъединят към новата коалиция, при все че й пожелават успех, изтъква друго електронно издание - “Утро”.

“Според мен, няма нищо да стане в рамките на днешната политическа система”, добавя Леонид Гозман, съпредседател на “Правото дело”. “Това е като танци без музика - да се занимаваш с президентски избори, докато още не са дошли”, заявява Сергей Митрохин, лидерът на “Яблоко”. Ръководителите на новата коалиция със сигурност ще се изпокарат помежду си, предрича Едуард Лимонов, “шеф на несъществуващата Националболшевишка партия”.

Либералните партии в Русия изгубиха своето представителство в парламента през 2003 г., когато “Яблоко” и Съюзът на десните сили не успяха да влязат в Държавната дума, напомня “Утро”. Руските експерти не вярват, че новият проект има бъдеще, пише “Московский комсомолец”. Той “няма никаква реална политическа подкрепа и едва ли ще я получи”, заявява столичен политолог. Липсата на финанси и възможност за телевизионни изяви ще затрудни излъчването на “обединен демократичен кандидат”, коментирал негов колега. Според аналитика, опозиционерите от новата коалиция “разбират, че при всяко положение ще изгубят и дори ако бъдат регистрирани, това ще е вече огромно чудо”.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване