09/21/10 21:50
(http://e-vestnik.bg/)

Бербатов и българските комплекси

Димитър Бербатов. Снимка: от тв екрана

Да вкараш три гола не на кого да е, а на „Ливърпул”, е събитие във футболния свят. Това изпълнение на Бербатов го нареди сред най-големите голмайстори във футбола. Не че досега не е правил хеттрик, при това в английския шампионат, но сега спортната преса в Европа е леко смутена и респектирана.

Три гола в мач на такова равнище е нещо, което може да се оцени само в сравнение с други звезди. Съотборникът на Бербатов Уейн Руни игра безславно на световното първенство, без да вкара гол. А от началото на английския шампионат никакъв го няма.

Суперголмайсторът Лионел Меси, на когото неведнъж се е случвало да вкарва по 2-3 гола на мач, също завърши безславно световното с един вкаран гол, а букмейкърите залагаха, че той ще е голмайсторът на първенството. Същата съдба споходи и Кристиано Роналдо - само един гол на световното срещу Северна Корея.

Как се възприемат футболните реалности и успехи по света и у нас?

Има съществени разлики. Западната преса оценява възторжено Бербатов, но без квалификации и екзалтирани епитети. Това е и част от професионализма във вестниците - новини се пишат без епитети. Българската преса е истерична и лепи на Бербатов етикети като: „велик”, „фамозен”, „божествен”, „гений”…

Ето някои от заглавията в чуждестранната преса за успеха на Бербатов срещу „Ливърпул”:

“Goal.com”: “Шоу на Бербатов”
“Билд”: “Гала на Бербатов в Англия”
“Кикер”: “Бербатов направи разликата”
“Ас”: “Хеттрик на Бербатов довърши Ливърпул”
“Марка”: “Подвиг на Бербатов на “Олд Трафорд”
“Екип”: “Бербатов - спасителят на дяволите”
“Франс Футбол”: “Манчестър Юнайтед благодари на Бербатов”
“А Бола”: “Манчестър Юнайтед победи Ливърпул с хеттрик на Бербатов”
“О Жого”: “Бербатов в ролята на герой”
“Спорт Експрес”: “Бербатов! Джерард!! Бербатов!!!”
“Проспорт”: “БербаШОУ”

Ето и заглавия от българските спортни вестници и агенции:
Sportni.bg - Великолепен Бербатов сам победи Ливърпул
Sportal.bg - Извънземен Берба сам победи Ливърпул - исторически хеттрик на българина
Gong.bg - Велик Бербатов с  феноменален хеттрик срещу Ливърпул
Ring.bg - Фамозен Бербатов сам смаза Ливърпул с исторически хеттрик
Topsport.bg - Велик Бербатов постави Ливърпул на колене
Gol.bg - Божествен Бербатов отчая Ливърпул
в. „7 дни спорт” - Бербатов разпра Ливърпул с хеттрик
в. „24 часа” - Геният Бербатов съсипа Ливърпул с хеттрик

От цитираните най-професионално е заглавието в „7 дни спорт” - без епитет. Но то не е защото това е най-професионалният вестник, а по други причини… Непрекъснато, повече от година, „7 дни спорт” пишеше за Бербатов унизителни коментари със злобни заглавия, клевети, клюки и т. н. Това предизвика голмайстора да отговори в блога си (виж тук), а малко по-късно да се откаже от националния отбор. Не че заслугата е само на този вестник, но общата атмосфера, която създават истеричните български вестници може да доведе само до това. Сега треньори, министри и премиер-министри ще се изтрепят да кандърдисват Бербатов да се върне в националния.

По подобен начин преди 14 години Стоичков престана да играе в националния. И тогава по подобен начин някои вестници се гавреха с него, а треньорът Бонев се направи на велик и не го включи в отбора. И отборът се провали тотално. Сега е същото. Журналистите, които до вчера обвиняваха за слабото представяне на България Бербатов, сега ще осъзнаят как без него може да е далеч по-зле.

На Бербатов обаче напускането на националния му се отрази много добре. Трябва да е луд да се върне. Фрустрациите, които получаваше от слабите мачове и обидите в пресата, вече не влияят на формата му и може да покаже на какво е способен. Може ли да упрекнеш един футболист, че е предпочел личната си кариера пред националния отбор, заради който постоянно е ...

Публикувана на 09/21/10 21:50 http://e-vestnik.bg/10019/berbatov-i-balgarskite-kompleksi/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване