09/23/10 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Путин на “Лада” - Потьомкин на 21 век

Владимир Путин кара “Лада Калина”. Снимка: сайт на премиера на РФ

През последните няколко седмици Владимир Путин беше зает с множество геройски дела. Първо Путин, борецът за опазване на природата, се присъедини към природозащитници в преследването на сив кит през Северния Тихи океан и изстреля в гърба му харпун, за да вземе за анализ проба от кожата му.

След това безстрашният лидер пусна водна бомба от пожарникарски самолет върху горски пожар край Москва, като отбеляза точно попадение.

След това Путин, “зеленият” човек от народа, изпробва нова икономична лада по Транссибирския път.

Накрая се срещна с група западни експерти за откровен дебат върху проблемите на Русия и те се съгласиха, че той се справя чудесно.

Това е официалната версия - така, както беше представена по руската телевизия. Действителността е малко по-различна.

Ладата на Путин всъщност беше ескортирана от поне сто вносни охранителни и полицейски коли, линейка и две резервни лади. Дискусионният форум във Валдай представляваше обичайната внимателно оркестрирана сбирка на одобрени от Кремъл експерти по Русия, които бяха щателно облъчени с пропаганда и заснети как кимат утвърдително, очевидно съгласни с Путин. Китът поне беше истински и Путин наистина го уцели, макар и от четвъртия опит.

Политическият театър не е нещо ново, нито пък характерно само за Русия. Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг например беше заснет как се вози в джип с шофьор до станция на метрото, с което всеки ден ходеше на работа. Но Блумбърг се придвижва с един джип, не с цял конвой.

В Русия обаче пропастта между фасада и реалност е по-голяма. Красивата фасада наистина е водещ принцип в руския живот от векове. Името на княз Григорий Потьомкин става нарицателно, след като през 1787 г. той издига декори на спретнати селски къщи по пътя на императрица Екатерина Велика през новозавладените украински и кримски земи. Чак до 80-те години на 20-и век съветската пропагандна машина успяваше да убеди света, че скоро ще изпревари Америка в икономическо и военно отношение, докато собствената й промишленост всъщност се разпадаше.

Това, че Потьомкин и днес е жив, не е просто фарс. Това е опасно. Пътешествието на Путин със стоте коли може да е предизвикало искрен смях сред интернет-потребителите, но не е толкова забавно, когато се установи, както стана наскоро, че ръководители на самолетостроителния завод “Сухой” раздават фалшиви дипломи на 40 инженери, за да покажат, че фабриката се е “модернизирала”.

Или когато проучване на бизнесвсекидневника “Ведомости” разкрива, че макар броят на репортажите за корупция по държавните медии да е нараснал рязко, броят на случаите, които стигат до съд, се е увеличил съвсем малко, а броят на осъдителните присъди по такива дела всъщност е намалял.

Руският елит вярва, че като харчи милиарди за лъскави проекти като международния ски център за Зимната олимпиада в Сочи през 2012 г. или за нов “град на иновациите” в Сколково, близо до Москва, ще компенсира липсата на напредък в останалата част на склерозиралата икономика.

И наистина, в публикуван неотдавна доклад руското министерство на икономическото развитие призовава да се използват “съветски методи” за пропаганда, за да се убедят чужденците да инвестират в Русия. В истинския живот миналата година руската икономика се сви с осем процента, а производството на петрол и газ падна до нивото от времето на Съветския съюз заради липсата на инвестиции в нови находища.

Важно е да си припомним, че Потьомкин издига своите села, за да може едно имперско постижение - завладяването на голяма територия от Османската империя - да изглежда още по-велико. Днешна Русия се опитва да прикрие реалността, в която има демографски срив и стагнация на промишлеността, за да прикрие факта, че страната изостава от развития свят в почти всяко отношение, освен в правенето на пари ...

Публикувана на 09/23/10 21:40 http://e-vestnik.bg/10032/putin-na-lada-potyomkin-na-21-vek/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване