09/24/10 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Швеция - с германски принципи към икономически растеж

в. Франкфуртер алгемайне

К

ъм датата на парламентарните избори икономиката на Швеция бележи растеж, износът силно се е повишил, а частното потребление следва същата тенденция. Само че равнището на безработицата остава сравнително високо, най-вече сред младите хора и имигрантите. Ако премиерът Фредрик Рейнфелд трябваше да определи датата за изборите, то не би могъл да избере по-подходяща от 19 септември. В неделя шведите гласуваха за нов парламент, а коалицията, която управлява през последните четири години, поне в икономически план, постигна триумф.

В съзнанието на избирателите все още са пресни спомените от кризата, при която големите шведски банки като SEB и Swedbank, по-рано щедро отпускали кредити в балтийските страни, изпаднаха в крайно затруднено положение, а някога горди традиционно шведски компании като Saab и Volvo преминаха съответно в холандски и китайски ръце. Непосредствено преди лятната ваканция обаче сватбата на принцеса Виктория предизвика патриотично вълнение в кралството, а според статистическите служби на страната ресторантите и кафенетата са спечелили от празничното настроение, увеличавайки силно оборота си.

След завръщането от ваканцията пък радостните новини от правителствената канцелария в Стокхолм заваляха една след друга. “Над Швеция грее слънце”, заяви възторжено министърът на финансите Андерс Борг, след като преди няколко седмици официалните прогнози за икономическия растеж бяха коригирани към повишение - най-голямата скандинавска страна обяви икономически растеж от 4,6% за второто тримесечие, като подобно темпо е отчетено за последен път преди десет години. През миналата седмица котировките на акциите на Стокхолмската фондова борса достигнаха най-високото си равнище за годината. “За да видите подобни показатели, може би трябва да погледнете към Азия”, отбеляза Борг.

Малко преди изборите управляващата коалиция поведе с 10% пред опозицията, водена от социалдемократите. Един от “виновниците” за този успех е самият Андерс Борг, но не заради дългата си тъмна коса, вързана на конска опашка и предпочитанията си към бейзболните шапки, които го правят необичайно явление в политиката. Популярността на министъра е забележителна, тъй като той носи отговорността за налагане на мерки за съкращаване на разходите, събира данъците и съобщава горчивите истини.

В разгара на кризата преди близо една година Борг обяви намаляване на данъците, което бе четвъртото поред, въведено след победата на Умерената коалиционна партия в изборите през 2006 година. Само тази мярка би трябвало да донесе данъчни облекчения за 10 милиарда крони или близо 1,1 милиарда евро годишно на лицата със средни и ниски доходи, а за пенсионерите и компаниите в определения като “кризисен бюджет” също са предвидени облекчения. Най-големи обаче са данъчните намаления за трудещите се - по този начин правителството иска да понижи безработицата, която през 2007 година бе намаляла до 6%, но миналата година нарасна до максимума от 9,4%.

Най-ниският бюджетен дефицит сред страните членки на Европейския съюз

“Коалиционната партия вече много пъти използва този инструмент, сега хората със среден доход месечно разполагат с около 2000 крони повече, отколкото преди четири години”, посочва Андерс Вредин от независимия център за икономически и политически изследвания в Стокхолм, обобщавайки непосредствения ефект от данъчната политика на правителството.

Да се представи ефектът от тази политика върху пазара на труда е по-трудно. За създаването на нови работни места приносът би трябвало по-скоро да се дължи на бързо нарастващата шведска икономика, която, също като германската, зависи от износа. Разбира се, силните позиции на износа на машини и оборудване са осигурени и от отчетения по-рано спад от 5,2% - там, където в периоди на бум слънцето свети най-силно, често по време на криза облаците са най-плътни. “Като една малка отворена икономика ние нямаме друг избор, освен да живеем с предимствата и недостатъците на глобализацията”, отбелязва Вредин.

Според експертите на Световния икономически форум никоя страна не е по-добре подготвена от ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване