09/26/10 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Шиити срещу сунити - напрежението расте

За малцинствата успехът е най-добър в малки дози. Твърде много успех би довел до фанатизъм и обвинения в двойна лоялност и дори може да накара някои от малцинството да станат опасно нетърпеливи за промяна. Шиитите в арабската част на Персийския залив отдавна живеят с подобни абсурди. До голяма степен пренебрегвани през вековете под сунитско управление, сега те се чувстват все по-уязвими.

Първо настъпи Ислямската революция през 1979 г. в съседен Иран, чиито последици уплашиха сунитските управници и окуражиха шиитските поданици. Това доведе до грозни сблъсъци, които затихнаха едва през 90-те години. По-скорошният възход на шиитското влияние в Ирак и успехът на Хизбула, едновременно партия и милиция в Ливан, причиниха подобни вълнения, подсилени от желанието на Иран да стане доминиращата, а може би и ядрено въоръжена регионална сила.

Положението на шиитите е различно в различните монархиите в Залива, но до неотдавна се подобряваше значително. В спокойния и относително либерален Кувейт, където шиитите са една трета от ултрабогатите жители, те отдавна имат забележително участие в бизнеса и държавното управление. Някои заемат също високи постове в Бахрейн, но като съотношение са доста по-малко във властта, като се има предвид, че наброяват две трети от населението на кралството.

В Саудитска Арабия има най-голям брой шиити сред населението от над 2 милиона, но те са разпръснати сред останалите граждани, които са над 10 пъти повече от тях, и са подлагани на по-системна дискриминация. Нито един шиит не е ставал министър или генерал, или дори директор на държавно училище. Това отразява неумолимия уахабизъм на саудитците, който на практика е официалната доктрина на кралството. Въпреки това през последните години саудитското правителство облекчи някои ограничения върху изповядването на шиизма и принуди крайни сунитски духовници да намалят язвителните си проповеди срещу шиитите.

Този напредък изглежда крехък на фона на растящото междурелигиозно напрежение в целия район. След месеци кампания на шиити в Бахрейн за повече права, правителството се опасява, че може да последва неблагоприятен развой в случай на проблем с Иран. Натискът на сунитски радикали, свързани със Саудитска Арабия, доведе до повсеместни акции срещу шиитското политиканство. Зачестилите арести, затварянето на главните шиитски уебсайтове и вестници и забраната някои шиитски имами да проповядват в джамии настроиха враждебно голяма част от шиитите срещу държавата.

Мнозина бахрейнци бяха шокирани, когато известен шиитски духовник - аятолах Хусейн Мирза Наджати - бе лишен от гражданство. Шиитите в Бахрейн често се оплакват, че правителството тайно е дало гражданство на хиляди чужди сунити в опит да промени религиозния баланс. Умерени шиити все още проповядват търпимост към управляващата фамилия Ал Халифа, чиито обещания за реформа преди десет години бяха потушаваха недоволството. Облаци може да се зададат обаче преди парламентарните избори следващия месец.

Властите в Кувейт също нервничат. След продължителен натиск от ислямистки сунити членове на парламента, емирството върна кувейтския паспорт на шиитския проповедник, живеещ в изгнание в Лондон Ясер ал Хабиб. Неговите твърдения, че една от жените на пророка Мохамед го е отровила, предизвикаха широк гняв, включително осъждане от други шиитски проповедници. Обезпокоена от серията призиви за сунитски протести, кувейтската полиция забрани всякакви обществени събирания.

С по-малко шум саудитските власти от месеци преследват шиитски активисти - арестувани бяха десетки, а много други бяха задържани в продължение на седмици. Забраната върху фетви от страна на независими сунитски духовници приглуши обществените нападки срещу шиитите, но сунитски интернет сайтове все още застрашително ги описват като петия стълб на Иран (по аналогия с петте стълба или догми на исляма - бел. прев.).

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване