09/28/10 11:14
(http://e-vestnik.bg/)

Юрий Лужков - уволненият цар на Москва

Кметът на Москва Юрий Лужков със съпругата си милиардерка Елена Батурина. Снимка: радикал

Кметът на Москва Юрий Лужков, който дойде на власт през 1992 година докато Владимир Путин все още беше непознат провинциален бюрократ, превърна руската столица в процъфтяващ метрополис, но си създаде и десетки врагове.

74-годишният Лужков стоеше стабилно на власт от постсъветския хаос през 90-те години на миналия век при управлението на Борис Елцин докато Дмитрий Медведев безцеремонно го уволни рано сутринта във вторник заради загуба на доверие.

Това е внезапен край на едно 18-годишно управление, по време на което в един момент Лужков неуспешно се стремеше към президентството, но след това овладя националните си амбиции в полза на консолидирането на властта си над града с населението от 10,5 милиона души.

Кметът, който стана известен със своя каскет и хобито си да гледа пчели, отказа да се оттегли от своя пост, като по този начин принуди Медведев да предприеме необичаен ход и да го уволни.

Някога изглеждаше недосегаем с федерални власти, които се притесняваха да предприемат действия срещу някой, който е от техните редици, но позициите му ставаха все по-нестабилни на фона на усилията на Кремъл за „свежа кръв” в редиците на регионалните лидери.

Руските медии го наричаха „един от последните мохикани” - популистки регионални лидери, които достигнаха своите позиции чрез убедителни победи на избори и спечелиха истинска лична подкрепа.

Лужков беше критикуван в серия набързо създадени документални филми, които бяха излъчени по руската телевизия в началото на септември. Филмите показваха тежките проблеми на Москва, като задръстванията в руската столица и склонността на Лужков да разрушава стари сгради.

Когато димът от горските пожари погълна Москва през август източници от Кремъл критикуваха Лужков, че твърде късно се е върнал от почивка. Освен това той публично се противопостави на Кремъл като подкрепи спорния план за изграждане на магистралата през гора в околностите на Москва. Това стана, след като президентът го призова да замрази проекта.

Обвинения за корупция преследваха от дълго време Лужков и съпругата му, строителната милиардерка Елена Батурина, която според списание „Форбс” е третата най-богата жена в света. По време на техния брак 47-годишната Батурина се издигна от служител в кметството до президент на „Интеко”, компания за недвижими имоти със състояние в размер на 2,9 милиарда долара, според „Форбс”.

Кметството на Лужков контролираше огромен бюджет от 36,59 милиарда долара през 2010 година, както и империя от имоти. Неговият заместник, отговарящ за примамливата сфера на строителството – Владимир Ресин, който сега е назначен за временно изпълняваш длъжността кмет, беше заснет от вестник „Ведомости” с дизайнерски часовник за 1,03 милиона долара.

През последните седмици изглеждаше, че обществената подкрепа за кмета намалява. Според проучване на общественото мнение, проведено от независимата агенция „Левада” по-рано този месец, 54% от руснаците не вярват на Лужков.

Въпреки приветливото и усмихнато лице, Юрий Лужков разреши прилагането на твърди мерки срещу несанкционирани протести, а неговите открито хомофобски коментари и отказът му да позволи провеждането на гей паради в Москва предизвикаха недоумение по целия свят.

Лужков започва работа като химик изследовател преди да се присъедини към министерството на химическата индустрия през 1974 година. След това е избран в Общинския съвет на Москва през 1977 година, а след това и във Върховния съвет или парламента от 1986 до 1990 година. Той е назначен за кмет от Елцин през 1992 година, като получава сив, хаотичен град, който започва да променя.

През 90-те години на миналия век ...

Публикувана на 09/28/10 11:14 http://e-vestnik.bg/10056/yuriy-luzhkov-uvolneniyat-tsar-na-moskva/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване