09/29/10 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Ким Чен-ун - тайнственият наследник на диктатора

Ройтерс

Една от малкото снимки на Ким Чен-ун

Скрит даже от севернокорейското общество, най-малкият син на лидера Ким Чен-ир от няколко месеца е в центъра на спекулации, че ще бъде следващият ръководител на тънещата в мизерия страна. За първи път снощи името му бе споменато в официална медиа на Севера - при удостояването му с генералски чин, часове преди началото на най-големия форум на Корейската трудова партия за последните 30 години.

Най-младият от тримата синове на Ким Чен-ир, за които се знае, е учил в Швейцария. Предполага се, че е на 26 години. Името му, изписано с китайски йероглифи, се превежда като “Добродетелния облак”. Съществуват предположения, че той говори английски и немски, а според информирани източници, цитирани от южнокорейски медии, има поразителна прилика с баща си. Министърът на отбраната на Южна Корея каза, че произвеждането му в генерал е с цел да се помогне на 68-годишния Ким Чен-ир да проправи пътя към онаследяването на властта, след като възникна въпросът за неговото лидерство във връзка с твърденията, че е претърпял удар през 2008 г.

Най-разпространената фотография на Ким Чен-ун е от времето, когато той е бил на 11 години. Японски всекидневник е публикувал негова снимка на 16-годишна възраст, но точната му възраст не е известна. Той е роден в края на 1983 или началото на 1984 г. Не е изяснен и въпросът дали покойната му майка - професионалната танцьорка от японски произход Ко Йон-хи - е била официална съпруга или любовница на Ким Чен-ир. Този въпрос може да предопредели легитимността му като наследник на баща си на висшия ръководен пост.

ПОД БУЛОТО НА ТАЙНАТА

Вследствие на севернокорейските стандарти за дълбока тайнственост има изключително малко данни за този син, чиято младост също е потенциален проблем в общество, което цени по-възрастните управници. Ким Чен-ир бе посочен от баща си Ким Ир-сен за негов наследник доста публично, но той старателно избягва да повтори тази процедура. Държавните медии по правило не съобщават нищо за тримата синове на Ким Чен-ир, занимават се главно с това да възхваляват настоящия лидер и неговия баща, починал през 1994 г. и смятан за вечен вожд. След като пое властта, Ким Чен-ир стана свидетел как икономиката на страната отслабваше все повече, а гладът през 90-те години уби около един милион души от народа му, докато той смяташе военизирането за своя първостепенна политическа задача.

Японецът Кенджи Фуджимото, написал книга за работата си като готвач на ръководните кадри на КНДР, казва, че от тримата синове най-малкият най-много прилича на баща си. По думите му Ким Чен-ун е безскрупулен и има най-силни лидерски качества от тримата братя. И може би най-важното - смята се, че той е любимец на бащата. Според Парк Сюн-джъ, анализатор в сеулския Институт за азиатски стратегии, най-младият Ким има подкрепата на Джан Сон-тхек, де факто вторият човек в КНДР.

Ким Чен-ир издигна своя зет Джан в Националния комитет на отбраната, което според мнозина анализатори е опит за създаване на механизъм за евентуално предаване на властта, като за Джан е предвидена ролята да ръкоположи новия владетел. Южнокорейски медии спекулират, че Ким Чен-ир е болен и от диабет - болест, от която се смята, че дълго време е страдал неговият баща.

* * *

КОМЕНТАРИ НА АНАЛИЗАТОРИ:

Мун Хон-сик, южнокорейски Институт за стратегии в националната сигурност: “Това е първото публично споменаване от медии на Ким Чен-ун и косвен знак, че той ще бъде определен за наследник. Това означава, че на партийната конференция той ще бъде удостоен с важен пост. Ким Чен-ум още няма достатъчно власт да управлява сам и първото нещо, което вероятно ще направи, е да укрепи политическата си власт.”

Парк Йон-хо, южнокорейски Институт за национално обединение: ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване