09/30/10 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Колосът Бразилия изправя рамене

Франс прес

“Фермата на света”, бъдеща петролна сила, печелещи влияние предприятия: Бразилия е на път да се нареди в челната група на световните икономики след десетилетие на икономическа стабилност и растеж под президентското управление на Луис Инасиу Лула да Силва. С очакване за растеж, надхвърлящ 7 процента за тази година, Бразилия е осмата по големина икономика в света според Международния валутен фонд.

Наред с корупцията и бюрокрацията обаче, липсата на инфраструктура и понижената от твърде силния реал конкурентност са тежки препятствия (прословутата “бразилска цена”) за развитието на тази огромна държава със 193 милиона население. “Бразилия ще преживее десетилетие на растеж и експанзия”, прогнозира председателят на фондовата борса в Сао Пауло, Едемир Пинту в интервю за АФП.

За разлика от избирането на Лула през 2002 г., което вся паника на пазарите, сега те очакват ведро и спокойно резултата от вота на 3 октомври - нито Дилма Русеф (предпочитаната според допитванията наследница на Лула), нито съперникът й социалдемократ Жозе Сера “не планират промени в основната структура на бразилската икономика”, отбеляза председателят на най-големия финансов пазар в Латинска Америка. “Всички обещават да държат инфлацията под контрол, да продължат политиката на плаващата валута и на данъчната отговорност. Това са трите стълба, на които се основава бразилската икономика”, допълва той.

Тази политика навлезе през 1994 г. с “плана за реала”, въведен от предшественика на Лула, Фернанду Енрике Кардозу и доразвит от Лула. Оптимизмът на шефа на борсата отразява този на домакинствата, над две трети от които смятат, че икономиката върви в правилната посока. През осемгодишното управление на Лула 29 милиона бразилци се разделиха с бедността и се превърнаха с ненаситни потребители.

Вярно е, че в Бразилия, която е 15 пъти по-голяма от Франция, богатствата изглеждат неизчерпаеми: вода, земя, работна ръка, руда, петрол… Бразилия, наричана понякога “зеленият гигант”, е и най-големият в света износител на соя, захар, етанол, телешко и птиче месо, тютюн и портокалов сок - позиция, за която съществено допринася нарастващото търсене в Китай. “Бразилските многонационални компании печелят все по-солидни позиции на световния пазар”, казва за АФП Карлос Гуансироли, консултант в Междуамериканския институт за сътрудничество в селското стопанство.

Големите бразилски предприятия от всички отрасли са тръгнали да щурмуват света. Петролният гигант “Петробраз”, който неотдавна увеличи капитала си на 70 милиарда долара, най-големият в света производител на желязна руда “Вале”, самолетостроителят “Ембраер” (трети в света), строителната компания “Одебрехт” или производителят на храни “Бразил фуд” са само някои от примерите.

Бразилия разчита на резерви от 270 милиарда долара, но търговското й салдо намалява заради прекомерното увеличаване на вътрешното потребление и поскъпването на националната валута - реала - спрямо долара и еврото. Министърът на финансите Гиду Мантега осъди “валутната война”, която заплашва бразилския износ.

Основната пречка пред растежа обаче е липсата на инвестиции в инфраструктурата, главно в транспорта, в летища и пристанища. Отсъствието на значителни инвестиции в транспорта и пътищата ще се отрази сериозно върху понятието “бразилска цена”, казва заместник-председателят на Сдружението на бразилските икономисти Гилсон де Лима Гаруфалу.

По БТА

Публикувана на 09/30/10 21:25 http://e-vestnik.bg/10079/kolosat-braziliya-izpravya-ramene/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване