10/01/10 07:20
(http://e-vestnik.bg/)

Какво става в М-тел? Ще има ли компенсации за неуредиците?

Снимка: e-vestnik

Писмо от потребител на М-тел, което e-vestnik пусна неотдавна (виж тук), предизвика близо 400 коментара и те продължават да нарастват. Оказа се, че никоя медия у нас не съобщава за проблемите в компанията, които засягат стотици хиляди потребители (М-тел се хвали, че има над 5 млн. абонати. Всъщност тя досега е издала над 5 млн. номера с 088, но колко от тях са активни, знае само компанията и не казва).

В последния месец хиляди потребители пострадаха от въвеждането на “нова платформа за обслужване на клиентите”, както я нарича М-тел. Фактурите закъсняват, което не е голяма беда. Но има хора, които имат проблеми с плащането – плащат, а не се отчита, имат изчерпан лимит за минути и т. н. Други стоят без телефон по 10-20 дни, защото имат повредена или загубена сим карта и М-тел не може да им издаде нова. Не могат да ползват точковата система на М-тел, за да си вземат нов телефон, а текат реклами за това. На всички неуредици в офисите на М-тел служителите казват – имаме временни проблеми, елата по-късно. Така хиляди потребители се разкарват по няколко пъти, без да им се реши проблемът.

От e-vestnik се обърнахме с въпроси към М-тел, един от които беше за компенсациите за пострадалите (виж по-долу пълните въпроси и отговори). Вероятно такива ще има, но всеки потребител трябва да напише жалба и да си ги поиска.

М-тел, наричан още Ментел от раздразнени абонати по форумите в интернет, сам предизвика негодуванието, защото премълчава за проблемите си. На сайта на компанията е сложено едно успокоително обяснение, че се въвежда нова платформа и ще има временни затруднения. Ето какво обяснение за неуредиците дава компанията:

“Смяната на клиентска платформа е дейност, свързана с прехвърлянето на  голяма по обем и изключително детайлна информация. За да заработи новата система в пълния си капацитет, е нужно време. Това не означава, че в периода на адаптация всеки един клиент на Мобилтел ще има затруднения, нито че възникналите затруднения ще продължат през целия период. Такива затруднения има, макар и временни” (виж тук).

Това е крайно недостатъчно за проблем, който засяга вероятно стотици хиляди абонати. Когато М-тел иска да продаде нещо, залива медиите с реклама, когато създава неудобство на клиентите си, пуска успокоително съобщение в сайта си. Но не всеки чете в интернет. И хората само се разкарват по офисите, подлъгани от служители за “временни затруднения”. Както се вижда и в официалните съобщения на М-тел не се казва колко ще са временни тези проблеми.

В отговор на нарастващото недоволството

М-тел пусна допълнителни обяснения на най-често поставяните въпроси, пак в сайта си (виж тук), вместо да ги разпространи по всички медии. Но и отговорите на тези въпроси не са изчерпателни и недостатъчно конкретни. Затова e-vestnik изпрати допълнителни въпроси на М-тел, с намерение да помогне на потребителите и да разсее някои слухове, които се разпространяват по проблема.

Междувременно от Асоциацията на потребителите на телекомуникации и интернет и от асоциацията “Активни потребители”, изпратиха писмо до министъра на вътрешните работи, в което се казва, че М-тел е жертва на хакерска атака и има изтичане на лични данни на потребителите. Двете асоциации искат МВР да се заеме с разследване на случая и също смятат, че позицията на компанията е пестелива и неубедителна.

Ето и основните въпроси, на които e-vestnik получи отговор от отдел “Корпоративни комуникации” на М-тел. Много от тях не бяха конкретни и повтаряха информацията от сайта, в който повече са набляга на саморекламата за новата платформа и колко голяма фирма сме, с много абонати. Това е характерно за корпоративните комуникации. Все пак има някои новини и пояснения ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване