10/02/10 09:37
(http://e-vestnik.bg/)

Огнян Пищиков: Речникът на Баце - ръпам, наревам яко, гнета… Насветкааме са на казми…

Гацо Бацов насила е пратен в Плевенско от сценаристите на шуто, той е от врачанския край на Баце

Огнян Пищиков. Снимка: личен архив

Огнян Пищиков е роден във Враца, трето поколение врачанин. Бил е депутат и зам.-областен управител, автор е на забавно-хумористичното издание “Речнико на Баце” и поредицата “Чергата на Баце”, които са изпълнени с диалектен език. Неговият герой Баце не отива, а отважда. Не куца, а кьопа. Не яде, а кльопа. Не друса, а мандръса. Не къса, а кине. Не скромничи, а се скуморасва. Не се хили, а се лези. Не се шегува, а се кюрлува. Не прави любов, а се ломборосва. “И нема да го объркате с шопето, оти Баце си е друг чешит.” А когато не може да се разбере какво точно прави, то той или такова или онодва.
Пищиков е завършил бившия Висш икомомически институт “Карал Маркс” (сега УНСС), специалности “политикономия” и “социология”. Възпитаник е на Френската езикова гимназия - Варна. Депутат от ВНС, оттам има уникална колекция картина на Народното Събрание върху която има подписите на всички депутати. Бил е заместник областен управител на град Враца и общински съветник.

- Г- н Пищиков, вашето изследване за езика на врачани започва с глагола онодвам (б. р. – известно в други краища като онождам). Защо?

- В езика, които говорят врачани, заради икономическата изостаналост и еволюция, се срещат все още архаични форми от времето на римляните, византийците и траките, по специално тракийското племе на трибалите. Глаголът онудвам е със същото действие като онодвам в което врачани влагат същия смисъл с резултат след това. И е 200 % тракийски глагол, в най – лошия случай римски. Тъй като думата нуда (ражда) продължава да съществува в латинските езици – означава ходя гол, правя любов, всичко свързано със секса, но с предизвестен край (обикновено девет месеца).

- От глагола онодвам с предлог ли се появи и Баце?

- Гениалните неща се раждат в кръчмата. От приказка на приказка, решихме да популяризираме този език на Северозападна България, да му направим понуда (почерпка за новородено) - такъв е обичаят, и да го представим под формата на забавно – хумористичен речник. Да извадим на показ тези дълбоки пластове, който са леко закачливи, подигравателни – типични за района и местния човек.
Героят в нашия творчески проект е, един хипотетичен и нафантазиран Баце, защото врачанин, като отиде на чуждо място, на всяка втора дума използва за обръщение “баце”. По природа Баце не е лош човек, не е отвратителен, той се обръща към хората с положителното – “Здрасти Баце”. Това е като архайчното бай, бака, баче… - в различните крайща е различно.
И тук алюзия с актьора Краси Радков няма, той играе Гацо Бацо, от Бацова Махала (плевенско село), това може да го разчетем като син на някой си Баце… Той говори като Баце, защото е родом от врачанското село Ребърково, но той играе съвсем друг типаж наложен от сценаристите на шоуто.

- Ако напусне пределите на Северозапада, може ли Баце да остане неразбран от хората с които общува ?

- Ние от Северозапада сме известни с езика си и странния си начина по който говорим. “Речнико на Баце” няма никаква претенция да бъде речник, той няма характера на научно изследване, за това как говорят в Северозапада. Това е хумористично издание с над 1500 думи и изрази, той само по форма наподобява на речник. Но вътре Баце отправя иносказателни фрази и провокации към читателя. Нашата творческа мисия е, чрез езика да  пропагандираме този типаж.
Ние създавеме една диалектна форма , която подпомага книжовния български език. Изваждаме на показ език, който останалите ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване