10/02/10 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Сп. “Нюзуик”: Руският елит избира Медведев вместо Путин

сп. Нюзуик

Путин и Медведев на работна закуска в гр. Горки на 1 октомври 2010 г. Снимка: сайт на президента на РФ

Руският политически елит се подреди зад новия президент Дмитрий Медведев, вместо около стария, Владимир Путин

С драматичното уволнение на влиятелния московски кмет Юрий Лужков президентът Дмитрий Медведев укрепи независимостта си от своя покровител Владимир Путин и в същото време даде сигнал за начало на надпреварата за президентските избори през 2012 г. Истинската битка, разбира се, няма да е публична, тъй като повечето ключови решения относно това кой ще се кандидатира за президент, ще бъдат взети в някоя стаичка в Кремъл от главните членове на близкото обкръжение на Путин, на което Медведев е само младши член. Налице са обаче и знаци, че младото протеже е набрало собствени сили и че някои ключови бивши поддръжници на Путин се преориентират към това да подкрепят Медведев за втори президентски мандат, вместо Путин да се върне на власт.

Първият и най-отчетлив знак за зараждането на ново движение в Русия в подкрепа на Медведев е основаването на нова политическа партия “Напред Русия!” след забележителната реформаторска реч на Медведев миналата година. Начело на партията стои странна смесица от бивши верни поддръжници на Путин като бившия полковник от КГБ и депутат в Думата Генадий Гудков и бивши опозиционни дейци като Владимир Рижков и Борис Надеждин (и двамата са бивши лидери на малки дясноцентристки партии).

Нейната политика следва модела на призива на Медведев за четирите И-та: институции, инфраструктура, иновации и инвестиции, които трябва да измъкнат Русия от зависимостта й от петрола и газа. “Ако продължаваме както досега, до 10 години Русия може да не съществува като държава в границите, които познаваме днес”, твърди заместник-председателят на “Напред Русия!” Никита Кричевский, директор на националния институт за стратегии, в унисон с тезата на Медведев, че “модернизацията е ни повече, ни по-малко въпрос на оцеляване на страната”. Миналата седмица в конференцията на новата партия участваха 400 активисти от 56 руски региони. Партията вече е привлякла подкрепа от плеяда от известни актьори, авиатори, спортисти и телевизионни лица, запазена марка на една популярна руска политическа партия.

За да не остане по-назад, марионетната партия “Единна Русия”, създадена от Кремъл и оглавявана от Путин, основа своя група “Напред Русия!” като конкурент на новата партия. Лидерът на “Единна Русия” Борис Гризлов твърди, че Гудков няма право да “приватизира” лозунга на Медведев и твърди, че “Единна Русия” подкрепя най-ревностно програмата на президента за модернизация и се радва на подкрепата на самия Медведев.

Докато бившите “верноподаници” се надпреварват да се обявяват в подкрепа на Медведев, започва да изглежда, че той ще набере широка подкрепа сред политическата и медийната класа в Русия. Той също така започва да изгражда собствена политическа програма - с няколко радикални отклонения от официалната линия на Путин. Медведев на практика изостави недообмислената идея на Путин за създаване на митнически съюз между Русия, Беларус и Казахстан и се завърна към преговорите за членство в Световната търговска организация, от които Путин се оттегли.

Той също така се зае със затопляне на отношенията не само със САЩ, но и с НАТО, подкрепи санкциите на ООН срещу Иран и обеща да не продава на Техеран противоракетна система С-300, за която беше сключен договор по времето на Путин. На местно ниво той се огъна под обществения натиск и блокира изграждането на магистрала в Северна Москва - проект, подкрепен от Путин. Свалянето на Лужков по личната инициатива на Медведев също бе сигнал, че той не се страхува да се конфронтира с ключови представители на елита, ако те демонстрират неподчинение на Кремъл.

Медведев все още е по-слабият член в тандема, който управлява Русия, но ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване