10/03/10 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Росбалт: САЩ изграждат сунитски пояс около Иран

Росбалт

Включването на постсъветски републики от Централна Азия може да затвори пръстена от нестабилност около Иран, случайно или съзнателно формиран от американците. За момента двете най-слаби брънки от него са Киргизстан и Таджикистан. Управляващите режими там никак не изглеждат стабилни.

След подписването на договора за национално помиряване в Таджикистан (1997 г.) държавният лидер Емомали Рахмон, бивш директор на совхоз от Кулябския район, под лозунга “Само война да няма” създаде в страната кланова и до дъно корумпирана власт. Политиката на Рахмон не подобрява с нищо икономическото положение на местните жители - естествено, като изключим семейството и най-близкото обкръжение на президента. Съответно Таджикистан се превърна в най-бедната страна от региона, а гражданите й се прочуха като хора, готови да работят каквото и да е срещу минимални пари.

През последните месеци обаче балансът там рязко бе нарушен. Спотайвали се от 10 години, изведнъж се окопитиха полевите командири на обединената таджикистанска опозиция. Същевременно надигна глава и Партията за ислямско възраждане на Таджикистан, започнала да прави твърде недвусмислени изявления. В страната явно се предприемат опити за създаване на теократична ислямска държава със сунитско мнозинство. Ще отбележим, че по странно стечение на обстоятелствата положението се изостри веднага след посещението на помощник-държавния секретар на САЩ Робърт Блейк в Таджикистан.

Киргизстан също не прави впечатление на стабилна и преуспяваща държава: втори въоръжен преврат бе извършен там само пет години след първия. Бедно и маргинализирано население, разрушена икономика, външен дълг с невероятни размери - ситуацията не е по-ведра от тази в Таджикистан. При това след преврата през април т. г. и бягството на президента Бакиев властта бе поета от видимо проамерикански ориентирано временно правителство начело с Роза Отунбаева. А мнозина лидери на местни партии (общо над 150 в Киргизстан), на фона на традиционната риторика за изграждане на демократично общество без никакво притеснение демонстрират връзки със забранената, но все пак много активна ислямска партия Хизб ут Тахрир, чиято основна цел е да създаде сунитски мюсюлмански халифат във Ферганската долина.

Сунизмът набира обороти и в други съседни държави, невлизали никога в състава на Съветския съюз. За пример ще посочим Афганистан, постоянно обхванат от война. След като в страната бе изпратен т. нар. антитерористичен контингент, ръководен от САЩ, местното производство на хероин нарасна десетки пъти. Присъствието на международната наркомафия изобщо не носи стабилност нито на Афганистан, нито на съседните държави.

Основен противник на т. нар. антитерористична коалиция в Афганистан е ислямското екстремистко политическо движение на талибаните, също сунитско по характер. Усилията на обединената коалиция във войната с талибаните обаче не дават практически резултати и афганистанският президент Хамид Карзай прави опити да се разбере с радикалите, предоставяйки им възможност да участват в политическия живот. Неговото гледище споделят и мнозина западни дипломати.

Горе-долу същата картина виждаме и в Пакистан. От 2005 г. досега талибаните успяха да вземат под контрол цялата северна част на страната по границата с Афганистан, фактически създадоха държава в държавата. Стигна се дотам, че официалните пакистански власти бяха принудени да сключат мирен договор с талибанското движение. А сунитската общност в Пакистан е доста голяма и упражнява съществено влияние върху политическия климат в страната.

Освен това слухове твърдят, че сунитите получават активна подкрепа и от американските тайни служби. Тук е уместно да цитираме един много информиран човек - бившия президента на Пакистан Первез Мушараф, говорил пред руската телевизия РТР. Преди 11 септември бяхме чували само за талибаните, а след 11 септември изведнъж научихме за Ал Каида и стана ясно, че тя е обхванала цял свят, каза той. Накрая, не бива да забравяме за Ирак - след кръвопролитията, предизвикани от американците, там дойде на власт правителство, оглавено от сунити. Шиитското малцинство в Ирак днес на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване