10/03/10 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Спорът с Гърция съсипва Македония

Ройтерс

Големите надежди на Македония, че статутът на страна кандидат за членство в ЕС ще привлече чуждестранни инвеститори, които да дадат тласък на икономиката й, отдавна бяха разбити. В основата на проблема е спорът с Гърция за името на страната. Процесът на присъединяване към ЕС се очаква да даде на Македония рамката и импулса да реформира икономиката си и да гарантира на инвеститорите увереността, че могат да печелят пари в малката, бедна балканска страна с население от два милиона души.

Но продължаващият вече две десетилетия спор със съседна Гърция заради използването на името Македония остави страната извън НАТО и ЕС, а неотдавнашните опити на Скопие и Атина да намерят компромис се провалиха. “Македония не може да си позволи да остане в чакалнята на ЕС прекалено дълго, това може да съсипе страната”, коментира западен дипломат.

Македония получи статут на страна кандидат за членство в ЕС през 2005 г. - такъв статут все още не са си издействали други кандидатки като Сърбия, Албания и Черна гора - но Скопие все още не е започнало преговори за членство заради възраженията на Гърция. През 2008 г. Атина блокира и влизането на страната в НАТО. За разлика от Македония, Албания и Хърватия вече станаха членове на НАТО. Оставането извън международните институции вече явно оказва негативно влияние върху една от най-слабите икономики в Европа.

“В страната няма сериозни дискусии или дългосрочен план какво да се прави, ако тази ситуация продължи”, отбелязва Мариян Николов, експерт от базираната в Скопие неправителствена организация Център за икономически анализи. Икономиката на Македония се сви с 0,6 процента през 2009 г. и с 0,9 процента през първото тримесечие на 2010 г., но отбеляза растеж от 0,4 процента през второто тримесечие.

Международният валутен фонд и правителството прогнозират икономически растеж от 2 процента за тази година, докато предвиждането на централната банка не е толкова оптимистично - 0,6 на сто. Правителството предвижда за следващата година растеж от 3,5 процента благодарение на възстановяването в световен план, което дава тласък на металопреработвателната промишленост и строителния сектор на Македония.

Страната се нуждае отчаяно от външни инвестиции, за да насърчи производството си, да намали безработицата, която е около 34 процента, и да повиши конкурентоспособността на продуктите си на международните пазари. Чуждестранните инвеститори обаче не бързат да рискуват парите си в страна, която мнозина смятат за политически нестабилна и за аутсайдера на Европа. През 2009 г. преките външни инвестиции са намалели до 180 млн. евро от 399 млн. през 2008 г. и 506 млн. през 2007 година.

Голяма част от чуждестранните инвестиции са в сектора на телекомуникациите, където единствените три мобилни оператора са германската компания Дойче Телеком, словенският Телеком и Телеком Аустрия груп. Сред инвеститорите в македонския банков сектор са френската Сосиете Женерал и словенската Нова Люблянска банка. Гърците, които държат контролния пакет акции в единствената петролна рафинерия ОКТА и в Стопанска банка, все още са най-големият чуждестранен инвеститор в страната.

Дълговата криза в Гърция не оказа голямо влияние върху гръцките фирми в Македония, тъй като банката й в Скопие беше добре капитализирана и не притежаваше гръцки държавни облигации, нито пък разчиташе на финансиране от банката майка. Гръцката криза се отрази най-много на търговията, защото Македония, която няма излаз на море, разчита на гръцките пристанища за по-голямата част от износа и вноса си.

Според някои експерти местните власти са използвали спора за името като извинение за липсата на напредък в реформите. “Последното средство, до което правителството може да прибегне, е да каже, че икономическата ситуация е влошена заради Гърция. Това просто не е вярно. Липсата на чуждестранни инвестиции се дължи на лошата икономическа политика”, посочва бившият министър на финансите Джевдет Хайредини.

Повечето от критиките на ...

Публикувана на 10/03/10 21:20 http://e-vestnik.bg/10095/sporat-s-gartsiya-sasipva-makedoniya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване