10/03/10 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Тбилиси: Русия извършва “пълзяща анексия” на грузински територии

Президентът на Грузия Михаил Саакашвили. Снимка: Известия

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен започна в четвъртък първото си посещение в Грузия. Освен официалните срещи с грузинското ръководство, той разговаря отделно с азербайджанския външен министър Елмар Мамедяров, специално пристигнал в Тбилиси. Грузинският президент Михаил Саакашвили все още не губи надежда страната му да влезе в Северноатлантическия алианс, при все че избягва вече да споменава кога може да стане това, отбелязва “Новие известия”.

Според бившият посланик на Грузия в ООН Иракли Аласания, днес опозиционер, тъкмо заради “външнополитическите авантюри” на своя президент “Грузия изгуби шанса да стане членка на НАТО за 50 години напред”, посочва изданието. Според него Расмусен смята да обсъди с тбилиското ръководство не само “голямата политика”, но и конкретни проблеми, свързани с “конфликтите между Грузия и бившите й автономни републики”.

В сряда, ден преди посещението на шефа на НАТО, грузинското вътрешно министерство заяви, че руските граничари, разположени в Южна Осетия, били преместили демаркационната линия - условно казано, граничните стълбове, навътре в Грузия. Официален Тбилиси нарече това “ново заграбване на територия” и “пълзяща анексия”, пояснява всекидневникът. В четвъртък руската Федерална служба за сигурност, в която влизат граничните войски, опроверга информацията, а за местопроизшествието заминаха наблюдатели от ЕС, за да изяснят случая.

Пълномощникът на южноосетинския президент за постконфликтното уреждане Борис Чочиев, цитиран в “Новие известия”, заяви: “Не искаме нито един метър грузинска територия, но няма да отстъпим и един сантиметър от нашата”. Някои политици от Тбилиси нарекоха станалото “поздрав от Москва до генералния секретар на НАТО”, пише в материал за твърденията на грузинското МВР “Независимая газета”.

“Преди идването на Расмусен руските окупатори решиха отново да демонстрират сила и заграбиха нови територии”, заяви пред журналисти Гиви Таргамадзе, шеф на парламентарната комисия по отбрана и сигурност. Депутат от опозицията препоръчва на властите да информират генералния секретар на НАТО и за събитията в Абхазия, където “зачестили случаите на разправа с мирното грузинско население”. Според цитиран в материала тбилиски експерт по сигурността, президентът Саакашвили трябва да информира за “пълзящата анексия” от страна на Русия и световните лидери, по-специално президента на САЩ Барак Обама и френския - Никола Саркози.

Руските войски “отново” нарушиха споразумението Медведев-Саркози, а САЩ са стратегически партньор на Грузия и “сигурно е време вече политиката на “рестартиране” между Вашингтон и Москва да засегне и Тбилиси (…) Ако Саакашвили си затвори очите за този инцидент, ще даде повод анексията да продължи”, смята грузинският политолог.

“Комерсант” съобщава за среща на грузинската опозиция в сряда, която е взела решение за подготовка на мащабна акция - общонационално събрание. Според автора на идеята, бившата председателка на парламента Нино Бурджанадзе, новата масова акция трябва да приключи “демонтирането на режима на Саакашвили”. Повечето опозиционни партии в Грузия обаче бойкотираха проявата в сряда. Според тях, чрез идеята за общонационално събрание Нино Бурджанадзе се опитва да извоюва от президента Саакашвили властта в страната лично за себе си, допълва “Комерсант”.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване