10/06/10 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Апокалипсис ВЕДНАГА: багажът пристига, култрата си отива, вампирите владеят

Милена Фучеджиева. Рисунка: Валентин Ангелов

Така добре си живеех с двата куфара с дрехи и обувки с които дойдох, че сега мисълта за инвазията на лосанджелиските ми вещи не ми е никак приятна….

Идеално може да се живее с малко. Абсолютно нищо не ми липсва. Ужасно е количеството нелипсващи неща, които изхвърлих преди да тръгна.

Вещови апокалипсис след 20 години американски живот.

Хубавото е, че пристигат любимите ми книги и списания Ню Йоркър, Харпър’с и Венити Феър, както и броят на Ел Ей Уиикли след 11 септември. Пристигат снимки, дребни глупости от камината, пердета, които харесвам, но най се радвам за пристигането на дивана на който се чувствам като в кораб на сънищата. Удобен и някак плаващ, той е диван-пътешественик, елегантен терорист, писател и пират.

Радвам се и за любимата ми дървена маса изчегъртана с нецензурни думи от лос анджелиските ми приятели. Маса видяла много алкохол, трева и ядене, купони, вдъхновение, изписани на нея безброй текстове, сълзи, смях, много смях и много глупости.

Глупостите са едно от най-важните неща в живота.

След като натоварих багажа да пътува за България се сетих, че всъщност пуснах масата да пътува без да е покрита с нищо. Писателката Милена Фучеджиева ще направи изключително добро впечатление на митничарите.

Да си донесеш от Лос Анджелис стара дървена маса, цялата издълбана с глупости между които “кур” и “цици”.

Ужас. Багажът идва. Много неприятна мисъл. Лавината се задава.

Иначе светът е супер шибан.

Правителството на Бойко Борисов дава повече пари за шибаната полиция вместо за култура и образование.

Защо пък България да не стане първата страна населена основно от неграмотни полицаи?

Вежди Рашидов и Сергей Игнатов реват, но Бойко не иска да слуша.

Кинаджиите протестират, но Бойко пак не иска да слуша.

Културната мизерия не е нещо, което засяга него и Дянков, и защо ли пък да ги засяга при положение, че те се учат от Америка? Америка няма висок бюджет за култура, но е държава в която богатите дават гигантски пари чрез фондации. Това тук не може да се случи.

Американският посланик пърха по сериали, мощи, сватби и погребения. Имам чувството, че живея в роман на Греъм Грийн. Всичко изглежда чудесно от гледната точка на Русия заменена с Америка, но българските интереси са да има образовани, културни и интелигентни българи, а не лумпенизираната маса, която новият световен ред ни е определил да бъдем.

Прекалено лесно ни предава това правителство.

Бойко Борисов ми е симпатичен с непосредствеността си и е пич и ми напомня на Джордж Буш по начина по който ръси директно това, което мисли, и предпочитам него пред руската пета колона, но той е пионка.

Освен че е пионка, за разлика от бай Тошо, няма отношение нито към театър, нито към изкуство, нито към каквато и да било култура. Доживях да  напиша подобно нещо. Много неприятна констатация.

В един малък пазар като българския, няма как културата да се самоиздържа. Просто е невъзможно.

“Мисия Лондон” е по-гледан от “Аватар” - само как звучи това! - но всъщност той няма как да си избие парите от продажба на билети. Означава ли, че не бива да се правят филми само защото народът ни не може да плати толкова, че един филм да си изплати разходите?

Филми в които да се говори за нас, за тук, не за Бевърли Хилс, за нашите проблеми, не за проблемите на свръхцивилизованите суперхора.

Вчера кинаджиите ни са написали протестно писмо. Във форумите под новината реакциите на българските орки са, че кинаджиите са боклуци. И това не са единични реакции, а сумирано мнение на тъпите копелета наричащи се обикновени българи.

Тъпи копелета сте без съмнение. Заради вас ще ни шибат и руснаци и американци и турци и всички заедно. Нещастници скапани.

Започнах да пиша вампирски роман ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване