10/06/10 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Гърция се опитва да премахне куриозни привилегии

Асошиейтед прес

В Гърция от десетилетия насам заемането на дадено работно място предполага определени гаранции. Фармацевтите например досега знаеха, че по закон им се полагат най-малко 35 процента от печалбата от лекарствата. Адвокатите пък не се притесняваха от конкурентите си от другите градове, защото те нямаха право да поемат дела от техния район. Шофьорите на камиони имаха слаба конкуренция - само от хора, които можеха да платят 100 000 евро или повече за получаване на държавен лиценз.

Това са удобни разпоредби, за които обаче гръцкото правителство заяви, че вече не може да си позволи. На фона на обществени протести премиерът Георгиос Папандреу иска от парламента да премахне множеството лицензи за т. нар. затворени професии, тъй като отчаяно се опитва да подобри производителността на гръцката икономика, пострадала от дълговата криза.

Протестите се задълбочават, защото някои хора са силно задлъжнели, за да купят лиценз и сега са изправени пред перспективата лицензите да загубят стойността си за една нощ. Това са над 200 000 души от затворените професии, сред които адвокати, фармацевти, строителни инженери, както и шофьори на камиони и други. Техният пазар функционира най-вече като затворена система със стриктно контролиран процес на издаване на лицензи и с фиксирани печалби.

Правителството счита, че контролът на пазара на труда пречи за развитието на икономиката, която се нуждае спешно от възстановяване преди изтичането през 2012 г. на спасителния план под формата на заеми от ЕС и Международния валутен фонд. Много нископлатени гърци, недопуснати до тези работни места, и голямата държавна администрация в страната, са склонни да се съгласят.

Интернет кампанията “Генерация 700 евро”, получила името си от минималото заплащане на труда на новоназначени висшисти в страната, смята, че затворените професии са виновни за високите цени за потребителите. “Системата на затворените професии облагодетелства най-вече неколцина, а не гръцкото общество или държавата като цяло”, казват от “Генерация 700 евро”. “Затворените професии поддържат доходите на тези, които работят в тях, изкуствено високи, без да произвеждат съответстващото качество и ниска цена за потребителя”.

Някои пазарни ограничения са още от преди 40 години, когато правителствата имаха желание да печелят лоялността на хората, като раздаваха работни места и разрешителни за бизнес в замяна на избирателни гласове. Разрешителните за известните гръцки павилиони за цигари и вестници все още са запазени за ветераните от войната, инвалидите и хората с големи семейства и ниски доходи. Други ще загубят своята сигурност: няма да има повече фиксирано минимално възнаграждение за строителните инженери, ръководители на строежите, нито голям дял от сделките със земя за нотариусите, тъй като правителството прави на пух и прах досегашния кодекс на труда.

В момента цари пълно объркване около разрешенията и лицензите за извършване на бизнес дейност. За да отвори аптека, кандидатстващият трябва да бъде от Европейския съюз, да е завършил специалност “Фармация” в Гърция, да е отслужил военна служба, ако е мъж, и да отвори бизнеса си в район, където няма повече от една аптека на 2000 души.

Шофьорите на камиони, които първи бяха засегнати, паркираха своите превозни средства на магистралите в течение на 19 дни през септември, като по този начин блокираха движението и застрашиха доставките на гориво. Христос Кацулис, едър 65-годишен шофьор на цистерна, се е присъединил към тях с опасението, че предприетите мерки по време на рецесията, ще оставят някои от колегите му без работа или с минимално заплащане. “Няма бъдеще за нас. Те искат само евтина работна ръка”, заяви той, стоейки в средата на дълга редица от камиони, докато мотористите стоически се промъкваха между тях.
“Когато ти вземат нещо, което си притежавал, трябва да реагираш… Не можеш да промениш правилата за една нощ и да очакваш, че бизнесът ще оцелее”, заяви ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване