10/06/10 03:38
(http://e-vestnik.bg/)

Иван Кулеков: В България липсва хранителна среда за изкуство

Иван Кулеков. Снимка: “Шоуто на Слави”

Иван Кулеков е писател и журналист, в момента работи в екипа на “Шоуто на Слави”. Роден е 1951 г. в с. Хирево край Севлиево. Учил е философия и е завършил българска филология в Софийския университет. Работил е 16 години в Националното радио като редактор. Още толкова години работи в различни предавания в БНТ, а по-късно и в други телевизии, преди да попадне в бТВ.

В БНТ става известен с тандема си с драматурга Христо Бойчев, с когото нашега-насериозно се явяват като кандидати в президентските избори през 1996 г. Техните хумористични предизборни клипове разтоварват напрежението в обществото във време на остро политическо противопоставяне.

Още като студент Кулеков започва да публикува свои рисунки, карикатури и сатирични миниатюри в печата. Писал е сценарии за анимационни и документални филми. Eдин от тях – “Неделя” (реж. А. Кулев и Н. Тодоров) е в колекцията на Музея за модерно изкуство – Ню Йорк. Автор е на няколко пиеси (”Гърдите се събуждат първи”, “Гримьорната”, “Немският посланик” и др.), някои от които са поставяни в Народния, Младежкия и др. театри.

Един от първите български автори с новаторски опити в литературата още през 80-те години, които съчетават рисунка и текст, а по-късно започва да прави своите “фотописи”  - съчетание на снимки, рисунки и текст, (могат да се видят в сайта му kulekov.com). В последните години прави и “видеописи” и репортажи (виж тук), като нашумелия за затвора за незаконно пребиваващи чужденци в България. Издал е общо 6 книги с есета, сатира, пътеписи, афоризми, литературни миниатюри. Превеждан е на всички европейски езици, негови творби са в сборника с източноевропейска проза “Description of a Struggle”, издаден в Англия и САЩ. Две от неговите книги са издадени изцяло на италиански, една от тях - на унгарски.

Фотописи от Иван Кулеков. Виж повече на kulekov.com

- Как се променя чувството за хумор на българина след промяната?

- От социално към все по-дебелашко, към все по-просташко.

- По-трудно ли се прави изкуство в България в сравнение с чужбина?

- Мисля, че навсякъде е еднакво трудно или лесно. Но и изкуството като всяко нещо се нуждае от хранителна среда. В България, пък и в много други страни, такава липсва, което води до определени изкривявания. Някъде извън България тази среда е прекалено хранителна, което също води до определени изкривявания.

- Оптимист или песимист сте по отношение на развитие на изкуството в България?

- Изкуството не се прави от държавата, а от отделни талантливи хора. Не виждам причина те да престанат да се раждат сред българската дивотия и мръсотия.

- Ако имахте власт и възможност какво бихте променили в родината?

- Не искам да имам власт, която да променя. Такива властници са диктатори. Властта би трябвало да дава или да разширява възможностите на хората.

- Как изглежда съвременният Бай Ганьо?

- Бай Ганьо е един много деен човек от селски тип, а този тип постепенно изчезва. Българинът никога повече няма да бъде „бай”.

- Какво е вашето разбиране за успеха? А за славата?

- Успехът, определян като кариера, власт, богатство и т. н. изобщо не ме интересува, а относно популярността вече знам, че тя не е полезна за писателя.

“Ръкописи” от Иван Кулеков.
Публикувана на 10/06/10 03:38 http://e-vestnik.bg/10111/ivan-kulekov/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване