10/06/10 21:28
(http://e-vestnik.bg/)

Северна Корея - и синът на Ким Чен-ир е двойник?

Първата съвременна снимка на Ким Чен-ун, разпространена от японската телевизия “Асахи”

Дали бузестият млад мъж, показан на официална снимка до севернокорейския диктатор Ким Чен-ир, наистина е неговият син и избраник за наследник Ким Чен-ун? Германски специалист по изследване на лицето твърди, че това не е момчето, показано на широко разпространена снимка, направена по време на ученическите му години в Швейцария.

Последните няколко дни отново показаха колко малко знае светът за режима в Пхенян. 68-годишният севернокорейски диктатор Ким Чен-ир свика изключително рядка среща на своята Корейска трудова партия и представи сина си Ким Чен-ун, който е на 26 или вероятно на 27 години, като свой наследник.

Но нещата не са това, което изглеждат. Има съмнения дали показаният на новите официални снимки мъж наистина е Ким Чен-ун, т.е. синът, за когото се предполага, че е учил в Берн, Швейцария. Специалист по изследване на лицето в Хамбург, помолен от списание “Шпигел” да сравни няколко снимки, на които се предполага, че е показан Ким по време на младежките му години, с последната официална снимка, стигна до изненадващо заключение. Има “голяма вероятност това да не е един и същи човек”, каза той.

Това би означавало или че той не е синът, за когото се предполага, че е посещавал училище в предградията на Берн, и чийто портрет в полупрофил беше разпространен по целия свят, или че закръгленият млад мъж, който беше произведен наскоро от Ким Чен-ир в генерал с четири звезди, не е Ким чен-ун.

Така че кой е този мъж, който беше избран да наследи очевидно страдащия от здравословни проблеми диктатор? Т. нар. кимолози в Сеул, Токио и Пекин са заети да анализират непроницаемите машинации на властовата структура в Северна Корея. Проблемът е, че много от тях са склонни да следват свой дневен ред, позовават се на несигурни източници и редовно си противоречат.

Преобладава мнението, че Ким Чен-ир, наричан в Северна Корея “Скъпия вожд” и наследил през 1994 г. баща си Ким Ир-сен (известен като “Великия вожд”), е претърпял инсулт през 2008 г. и е бил принуден за няколко месеца да се оттегли от управлението.

Най-малко един японски експерт смята, че Ким Чен-ир е починал преди доста време и че се използват негови двойници. Други от месеци изказват предположения, че предстои предаване на властта. Ким Чен-ун беше сочен като фаворит за следващ лидер на Северна Корея. Предполага се, че той се е запалил по баскетбола, докато е бил в Швейцария.

Но дали ученикът, който е живял под измислено име и е бил редовно посещаван от севернокорейски дипломати, наистина е най-младият син на Ким от танцьорка, родена в Япония? Или е просто природен брат? Или е вероятно дори синът на някой друг член на ръководството? Много кимолози казват, че в действителност е без значение кой е младият мъж, защото той ще бъде дълбоко вграден във властови апарат, състоящ се от по-възрастни роднини. 64-годишната сестра на Ким Чен-ир също беше повишена в чин генерал с четири звезди. А съпругът й е смятан за наставник на младия мъж.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване