10/07/10 11:11
(http://e-vestnik.bg/)

Марио Варгас Льоса с Нобеловата награда за литература за 2010

Марио Варгас Льоса. Снимка: личен сайт

Нобеловата награда за литература за 2010 г. беше присъдена на големия перуански писател Марио Варгас Льоса. Той е роден през 1936 г. в Арекипа, Перу. Става известен с романа си „Градът и кучетата“ („La Ciudad y los Perros“; 1962) и е обявен за един от основните представители на латиноамериканската литературна вълна, наред с Хулио Кортасар, Карлос Фуентес и Габриел Гарсия Маркес. Световно признание печели с романа „Зелената къща“ („La Casa Verde“; 1966), за който получава първата награда „Ромуло Галегос“ в конкуренция с Хуан Карлос Онети и Габриел Гарсия Маркес. През 80-те Марио Варгас Льоса се включва в политическия живот и става активен привърженик на икономическия либерализъм, а през 1990 се кандидатира за президент на Перу. Льоса е носител на 26 международни награди за литература и журналистика и почетен член на редица престижни учебни заведения, сред които Лондонският университет, Бостънският университет, „Куин Мери Колидж” и  Еврейският университет в Йерусалим. През 1994 получава и  наградата за испаноезична литература „Мигел де Сервантес“. В България е преоткрит през последните години с романите „Празникът на Козела”, „Раят зад другия ъгъл”, „Леля Хулия и писачът” и  „Лудориите на лошото момиче”. Предлагаме откъс от най-новата му книга, публикувана на български - “Разказвачът” (ИК “Хермес”).


В малка галерия във Флоренция перуански писател попада на фотоизложба за племeто мачигенга. Образът на племенния разказвач му изглежда смътно познат, напомня му на неговия приятел от университета Саул Суратас, мистериозно изчезнал преди години. Как този перуански евреин е попаднал в затънтените дебри на амазонската селва? И още по-странно, защо е избрал да стане разказвач, пазител на древната памет на племето мачигенга? “Разказвачът” на Марио Варгас Льоса (ИК Хермес) е необикновена история, в която се преплитат два гласа: на перуанския интелектуалец, който може да се идентифицира със самия автор, и на странстващия разказвач от племето мачигенга.
Сблъскват се два различни свята и ще може ли съвременното индустриално общество да наложи своите закони и порядки върху съвършения в своята примитивност свят на мачигенгите? Предлагаме откъс от романа.

Перуанският евреин, който стана индианец

Марио Варгас Льоса

Саул Суратас имаше огромно родилно петно, на цвят от тъмномораво до виненооцетночервено, разпростряло се върху цялата дясна половина на лицето му, и рижава коса, щръкнала на всички страни като четината на артилерийски шомпол. Родилното петно бе обхванало и ухото, устните и носа, набъбнали от разширените вени. Беше най-грозното момче на света, но едновременно с това имаше приятен и изключително добродушен нрав. Не съм срещал друг човек, способен да създаде от пръв поглед впечатление за толкова открита, прозрачна, безкористна и добронамерена природа и готов да проявява такава непосредственост и сърдечност при всякакви обстоятелства. Запознахме се, когато се явявахме на приемните изпити в университета, и доста се сближихме – доколкото човек може да се сближи с архангел, – особено през първите две години, докато следвахме заедно във Филологическия факултет. Когато го видях за пръв път, той посочи родилното си петно и като се заливаше от смях, ме предупреди:
- Викат ми Маската, братче. Обзалагам се, че няма да отгатнеш защо.
С този прякор го наричахме и ние в „Сан Маркос”.
Беше роден в Талара и обявяваше всички за свои братя. Думи и изрази от уличния език се лееха във всяка негова фраза и придаваха дори на най-съкровените му разговори закачлив тон. Според него там, в провинцията, баща му спечелил толкова много от магазина, че един хубав ден решил да се прехвърли в Лима. В това именно се коренял проблемът. Откак пристигнали в столицата, старият откачил по юдаизма. Докато живеели в пристанищния град, баща му ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване