10/08/10 21:27
(http://e-vestnik.bg/)

Има ли пълзяща ислямизация в Турция?

Франс прес

Снимка: Юръп юнайтед

Три седмици след референдума за конституционните промени, на който ислямо-консервативното управление в Турция удържа победа, дебатът не спира да вълнува анализаторите: дали тази изборна победа е нов етап в една пълзяща ислямизация на страната? Въпросът бе поставен отново тази седмица, както става ежедневно в печата, от автора на статия в англоезичния вестник “Хюриет дейли нюз” Мустафа Акьол под заглавие “Страх срещу страх”.

Първият страх е този на лагера на секуларистите, опасяващ се Партията на справедливостта и развитието, която е с ислямистки корени, да не отведе страната към “мракобесие” с тези “ислямисти, които проникват навсякъде”. Масовото “да” на референдума за конституционната реформа на 12 септември 58 процента подкрепа предвещава победа на премиера Реджеп Тайип Ердоган на парламентарните избори през юни. В по-дългосрочен план лагерът на секуларистите се опасява, че Ердоган би могъл да използва предимството си и да наложи диктатура с ислямистко влияние.

Тези привърженици на светските принципи, установени някога от Ататюрк, виждат допълнително доказателство за “отклонение” на управлението в сближаването на Турция, страна член на НАТО, с Иран и във влошаването на отношенията й с Израел, с когото някога бе близък съюзник. Другият страх е този на привържениците на правителството. Те смятат, че “дълбоката държава”, която се предполага, че включва подбудители на потенциални коварни удари срещу ПСР, “може да нанесе удар във всеки момент и да ги помете”, отбелязва Акьол.

Дори да подготви преврат, както армията е правила четири пъти в рамките на четвърт век, или най-малкото да се опита да създаде хаос, за което са обвинени стотици военнослужещи или цивилни, очакващи присъда по различни процеси. Най-странното е, че във всяка от тези “теории за конспирация” се обвиняват САЩ, посочва анализаторът. “Секуларистите мислят, че “ислямистите” са проникнали в държавните институции, като дърпат конците с помощта на ЕС, на САЩ и на неидентифицирани “глобални сили”, отбелязва авторът.

Фетуллах Гюлен, най-влиятелният ръководител на ислямистко братство, ползващ се с репутацията на приближен до турските ръководители, не се ли е установил от години в САЩ?, се пита търговец на платове от Истанбул, който се опасява, също както и други, че управлението има “скрита програма” за ислямизация на страната. Обратното, “много хора в ислямския лагер мислят, че САЩ или поне неоконсерваторите, Израел и неидентифицирани “глобални сили” подпомагат дълбоката държава”, отбелязва Акьол.

“Скрита програма”? “Партията на справедливостта и развитието е на власт от 2002 г., не смятате ли, че ние сме имали време да приложим тази програма?”, бе заявил пред АФП президентът Абдуллах Гюл миналата зима. “Скрита програма”? Никога не съм вярвал в това”, заяви Ергюн Йозбудун, преподавател по конституционно право, по време на дебат, организиран тази седмица в посолството на Холандия в Анкара. “Партията на справедливостта и развитието не е направила нищо досега, за да разруши светската система”.

“За момента страхът е не толкова от скрита програма, колкото от установяване на диктатура”, заяви по време на същия дебат Риза Тюрмен, бивш съдия в Европейския съд за правата на човека и анализатор от в.”Миллиет”. “Конституционната реформа позволява на правителството да контролира по-добре съдебната система. Ердоган застрашава също и медиите”, добави той, като припомни рекордната данъчна глоба, наложена през 2009 г. на медийната група “Доган”, която контролира повече от половината от частните медии в страната, включително в.”Миллиет”.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване