10/09/10 09:50
(http://e-vestnik.bg/)

Отглас за една опера–бутик в градината

Опера бутик в градината* - много ми хареса и ме заинтригува. Още с наименованието, което прочетох в поканата. И си тръгнах със същите чувства след представлението – възхита и удовлетворение.

Както каза Веселин Байчев в „уводното си слово“, напоследък стана модерно да се показват опери на открито. „Монополистът“ беше проф. Пламен Карталов – на Царевец, на площада, в Парка на Военната академия… И сега изведнъж нещо ново – на Артсцената на Vivacom в градината пред НДК – Киноклуб на открито. Тръгвайки натам, не ми беше ясно как ще се случи – въпреки обясненията от афиша: камерен вариант, клавирно трио, аранжимент, редакция, имена на певци, които не съм чувала…? И ощe – що е то отново „Tempi concertati“     (преди години Байчев беше направил камерен ансамбъл с това име, който се подвизаваше няколко години и после изчезна.)

„Отвличане от сарая“ на Моцарт не е чест гост на българските оперни сцени. Българската публика не обича оперите на Моцарт толкова, колкото тези на Верди и Пучини. Специално в тази опера всичките партии са трудни и проблемни за много певци.  Що за смелост и амбиция?!

Ръководният екип ми беше познат, - Байчев и Симеонов са заедно още от “Опера за три гроша” в НБУ; другото име - Яна Дворецка, познавах като моден дизайнер, - изненадващо я срещам като сценограф в операта? – Успех! Това й било трети опит. Красив, лаконичен, изразителен и функционален рисунък на сменящите се като на кино декори-пана. Много ми харесаха натуралните, истински бояджийски стълби, простотата и красотата на изразните средства, “ясно говорещите” костюми. Какво повече?!

Необичайната за традиционния оперен театър концепция на Симеонов и Байчев (те бяха както винаги единни в намеренията си), прегърната с удоволствие от артистите – певци, създаде един непрестанно обновяващ се в разстояние на час и половина спектакъл. Сцената интригуваше във всеки един момент, предизвикваше непрекъснато спонтанната реакция на публиката, претъпкала с правостоящи малкото пространство. И тя непрекъснато даряваше артистите с искрен смях и аплодисменти.

Така и не се разбра къде и какво е съкратено от текста и музиката, - толкова внимателно и логично бяха направени съкращенията.  А аранжиментът за клавирно трио на Байчев? - нима самият Моцарт не е преработвал творбите си – както ариите и ансамблите в оперите, така и инструментални произведения от един за друг състав? Съпроводът заместваше пълноценно Моцартовия оркестър.

Когато целта е поставена – да може спектакълът да се играе на всякакви места и пространства, и пред всякаква публика, - всички средства би трябвало да са позволени. Това е и мотото на постановчиците: “Ние правим площаден театър за всички, вижте как!”

И така: динамика, действен анализ, изобретателно поведение на актьорите, често попадащи в много трудни за пеене условия; контрасти. Задавах си въпроса това опера в традиционния смисъл ли е, скеч ли е, гротеска ли, що ли? -

Вероятният отговор: всичко заедно, превърнало се не в конгломерат, а в сплав – от младостта, ентусиазма и “моженето” на актьорите: Даниела (Констанца) – чудесен, пъргав плътен глас с колоратури и много здраво чувство за ритъм; Евелина – артистично поднасяща цялата си роля – и с глас, и с поведение, и с говор, и с необходимата доза хумор към героинята си; Димитър – очарователен артист и лежерен тенор (може би малко повече увереност в пеенето). Светослав, познат като “сериозен” тенор (Радамес, Каварадоси, Алфред), изведнъж попаднал в едно съвършено различно амплоа – комичният Педрило, обра овациите на публиката. Кирил Хавезов, баритон, завършил НМА, беше поставен в трудната ситуация да говори вместо да пее и се справи много добре с непривичната за него роля. Но, струва ми се, че ...

Публикувана на 10/09/10 09:50 http://e-vestnik.bg/10146/otglas-za-edna-operabutik-v-gradinata/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване