10/10/10 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

В десетката: Единственият полезен ход на Бойко Борисов е да се оттегли

Бойко Борисов

Дори за най-отявлените, най-отворените, най-отчаяните и най-отвеяните фенове на Бойко Борисов вече стана безпощадно ясно, че той не може да управлява кораба на паянтовата българска държавица в бурните води на световната финансова криза, международното положение, зловредната дейност на опозицията, тоталния саботаж на съдебната система и непризнателния български народ.

Аз обаче изобщо не споделям твърдата убеденост на мои разумни, умни и мислещи приятели, че Бойко Борисов ще се сгромоляса и ще потъне като изчезналия легендарен остров Атлантида - „само за един ден и една нощ”.
А не вярвам ето защо. Всички досегашни правителства и парламентарни мнозинства бяха наказвани от избирателите и обществото за допуснатите грешки, пропуски, слабости и престъпления. Независимо как употребяваха властта – за относително полезни или за абсолютно вредни цели, те отиваха на изборите и биваха бити безпощадно (а веднъж бяха бити първо във и край парламента, а едва след това на изборите).

И това бе така, защото имаше критична маса български граждани, които оценяваха управляващите по стореното и чрез гласуване или не-гласуване теглеха чертата, заявявайки им: Не, не сме доволни, искаме по-добро и по-национално отговорно, по-европейско и по-демократично, по-чувствително и по-състрадателно управление!
Сега обаче такава критична маса български граждани няма.

За първи път ние имаме правителство и парламентарно мнозинство, които от една страна са само добавка, най-често жалка и най-вече тъжна добавка (нищо, че там има и много, цели 3-4 министри, които са изключително свестни хора и вероятно има и някой и друг подобен депутат) към една-единствена личност, по-скоро фигура, а по-точно – гротесков Бос, Шеф, Началник, Кръстник, Командир и Командор; а от друга страна това правителство и това парламентарно мнозинство се опират не на съзидателен, критичен, преценяващ и оценяващ, пък дори и опак и неблагодарен електорат, а на маргиналните, утаечни прослойки на народа ни.
Т.е. на тези, които не подкрепят Бойко Борисов заради генералната промяна, която той обеща, нито заради правителствената му програма, нито заради политическата му воля, нито дори просто заради това, че са гласували за него.

Ето защо те няма да го накажат за очевидната му и очевадна управленска немощ, за парадоксалната му непоследователност на заплело се в кълчища пиле, нито за наказателните му акции срещу образованието, здравеопазването, науката и качеството на живота, нито дори за това, че той не им подобри тяхното маргинално съществуване около, на и под социалното дъно. Те няма да го накажат за влошеното си положение, защото положението им и без това е толкова лошо, че по-лошо няма как да стане. Те са маргинали, те са пасивни, те са аутисти, те са се предали, те са скъсани на изпита за пазарна демокрация толкова пъти, колкото са се явявали, ако са се явили поне веднъж изобщо. На тях не им е важно колко зле, объркано, паникьосано, неграмотно и антисоциално управлява Бойко Борисов. Защото не очакват от него да им даде пари, да им помогне с храна, да им предостави шансове за измъкване от маргиналността им.

Те не го подкрепят за това как управлява и колко полезно за България управлява. Те го подкрепят по ирационални причини: защото ги кефи; защото е пич; защото говори невъзпитано, хулигански, с грубости и на диалект; защото се държи като перде; защото не ходи на работа, а рита мач; защото не се прави като от Голямото добрутро, а си е направо като станал от тяхната маса в кварталното кръчме или като върнал се от лека и небрежна наказателна акцийка срещу паплачта от съседния квартал, позволила си да бара на наша територия; защото ги натиква всички – богати и изтупани, комунисти и турци, сини и червени, умни и очилати – на едно тъмно място на кучето; защото им го ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване