10/12/10 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Македонците и отдалечаващото се европейско бъдеще

в.Време

Почти 80 процента от македонските граждани биха гласували “За”, ако утре бъде насрочен референдум за членството на Македония в Европейския съюз. Резултатите от последната анкета на Института за демокрация показват, че 77,9 процента от гражданите биха подкрепили членството на страната в съюза.

За европейските представители в страната и за политиците това показва, че в Македония не се увеличава евроскептицизмът, а това, че в гражданите се увеличава разбирането, че истинската причина на спрения евроинтеграционен процес е безразличното отношение на правителството към решаването на спора с името. Според тях е очевидно, че преговорите за името са в задънена улица и решението е все по-далеч.

Погрешно е впечатлението, че се увеличава доверието между Скопие и Атина и че това ще доведе до бързо решение. Реалността е, че Македония и Гърция все повече се отдалечават в своите становища и съществува реална опасност преговорите да бъдат замразени, прогнозират специалисти. Доказателство за това е, че посредникът Матю Нимиц е предоставил на двете страни последното си предложение на хартия още през октомври 2009 година. Това предложение съдържаше името “Република Северна Македония”, а оттогава посредникът не е направил нито една конкретна стъпка.

Познавачите на македонско-гръцкия спор са сигурни, че напредък в преговорите е възможен, ако в тях се включат ЕС и САЩ и Македония не трябва да се плаши от такава възможност. Посланикът на ЕС Ерван Фуере разкритикува властите поради това, че искат Македония да започне преговори с ЕС по примера на Хърватия, т.е. успоредно с преговорния процес да решаваме и двустранния спор с Гърция.

Без решение на спора за името не е възможно да бъде определена дата за начало на присъединителни преговори с ЕС. Постоянно повтарям, че няма друг вариант, няма съкратени пътища. Европейските институции и страните-членки постоянно подчертават, че решението на въпроса с името остава от съществено значение и затова, наистина окуражаваме правителството да поеме тази отговорност и да предприеме смели стъпки, които ще влязат в историята като нещо, което е било направено заради дългосрочната визия за тази страна, подчерта Фуере.

Председателката на Националния съвет за евроинтеграции Радмила Шекеринска подчертава, че проблемът с името представлява допълнително утежняване в процеса от реформи. Според нея е неразбираемо да се приемат европейски закони без те да се прилагат. Тя се опита да коментира застоя, който според нея съществува в европейската интеграция на Македония.

Имам една стара писалка, смятам, че съвпада с периода веднага след получаването на статут на кандидат. На нея пише “И слънцето е звезда”, но това вече не се пише. Пет години изминаха, а писалките престанаха да пишат и все още говорим за същите теми, казва Шекеринска.

Експертите смятат, че е била погрешна оценката на македонското държавно ръководство, че с промяната на властта в Гърция и с идването на Георгиос Папандреу по-лесно ще се стигне до решение. Очевидно е, че ПАСОК в някои случаи има по-радикални становища от предишното правителство на Костас Караманлис и че в Гърция съществува общ консенсус по този въпрос сред всички партии, независимо от това дали са част от властта или са в опозиция. Такова нещо е необходимо и в Македония между двете най-влиятелни партии. Според анализаторите ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ трябва да променят отношението си по спора за името и не трябва да го третират като въпрос, с който се печелят или се губят избори.

Присъединяването на Македония към НАТО под временното наименование БЮРМ е невъзможно, заяви бившият американски посланик в алианса Курт Уокър в интервю за Гласът на Америка на македонски език. Уокър смята, че срещата на върха на НАТО и срещата на върха НАТО-ЕС е добра възможност за влизане на Македония в НАТО, но изключва възможността за присъединяване под временно наименование. Смятам, че ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване