10/12/10 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Токсична заплаха дебне и България

Правителствени служители в България, разтревожени от унгарското замърсяване, наредиха проверки на сигурността на дузина хвостохранилища, огромни резервоарни стени, които често удържат отпадъци с тежки метали, в които може да се появят течове или да рухнат. В най-сериозния подобен инцидент в България стените в завод за обработка на мед и олово в село Згориград се скъсаха през 1966 г., изпускайки вълна от тиня, която уби 488 души и остави голяма част от околния район необитаем.

Активисти посочват, че по-малките течове не са редки. Екологът Даниел Попов заяви, че токсини са изтекли в река Тополница миналата пролет, когато тиня се изляла от хвостохранилище с отпадъци от медна руда, убивайки рибата.Инспекции се правят само в действащите хвостохранилища, което предизвика критиките на еколозите.

Особена загриженост предизвиква, се казва в доклад на WWF, стена на хвостохранилище близо до град Чипровци, в северозападна България, защото е директно на река Огоста, основен приток на Дунав. Унгарските хвостохранилища са наследство от съветската ера, когато Москва определи тази страна като основен производител на алумина, използван за производството на алуминий. Резервоарите, пълни с тиня с тежки метали, са заплаха и на други места.

Изоставени мини в Румъния изпускат замърсени с тежки метали води в реките. Унгарски химически завод произвежда над 100 000 тона токсични вещества годишно. Почвата в Източна Словакия е замърсена с канцерогеннни хлорни съединения. Вълната от токсична тиня в Унгария е само един от екологичните ужаси, които се крият в Източна Европа 20 години след рухването на Желязната завеса, което напомня, че регионът е осеян с бедствия, които чакат да се случат.

Голяма част от Източна Европа се освободи от много от най-тежките си екологични грехове с помощта на западни фондове и условията, наложени на Унгария, Румъния, България, Словакия и Чешката република в замяна на членството в Европейския съюз.
Но токсичната тиня фокусира вниманието върху по-малко видимите опасности, които останаха след различните разчиствания в региона.

Изливането на разяждащи вещества, най-ужасната екологична катастрофа в Унгария, също повдига въпроси за това дали инвеститорите, които купиха заводите от съветската ера от държавата преди 20 години, са виновни за това, че не са похарчили достатъчно за безопасността им. Осем души загинаха след изливането на 4 октомври на червена тиня от хвостохранилище с размер 10 хектара, където се съхранява съпътстващ продукт от производството на алуминий.

Призивите за по-големи усилия за разчистване не се отнасят само за Унгария, която смяташе себе си за по-напреднала от повечето страни от бившия съветски блок в справянето с екологичните щети, но също и за съседи като Сърбия, които се надяват да се присъединят към блока от 27 страни.Тревожното е, че ние не знаехме, че това съществува и че може да има и други, заяви Андреас Бекман, директор на програмата Дунав-Карпати на Световния фонд за дивата природа (WWF), намеквайки за унгарския разлив. Колко други предприятия и места съществуват, които може да бъдат бомба със закъснител, пита той.

Еколозите предупреждават за други потенциални катастрофи от седем хвостохранилища на около 100 километра северозападно от Будапеща, които държат 12 милиона тона тиня, натрупана от 1945 г. насам, над 10 пъти повече от количеството, което се изля миналата седмица. Ако техните стени се скъсат, голяма част от питейната вода на Унгария ще бъде застрашена, заяви служителят от Световния фонд за дивата природа Мартин Гайгер.

Други обекти, като заводът Борсодхем в североизточна Унгария, носят подобен риск за подземните води. Този завод изхвърля 100 000 тона от токсина поливинилхлорид, който съдържа диоксин - същата отрова, която бе пусната във въздуха при експлозия в завод в Севесо (Италия) преди 34 години, и която уби стотици ...

Публикувана на 10/12/10 21:35 http://e-vestnik.bg/10167/toksichna-zaplaha-debne-i-balgariya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване