10/14/10 21:46
(http://e-vestnik.bg/)

Карнавал преди Бойкова зима

Бойко Борисов. Снимка: Валентина Петрова

По стара българска традиция, политическата есен е пищно карнавална, а карнавалът, по още по-стара, включая българоезическа традиция, предхожда Великите пости. Понеже Бойковата зима се очертава метеорологически и икономически доста студена, карнавалът започва отрано, но, за сметка на това, обещава да е продължителен. Гоненето на злите духове все пак може поне малко да постопли студа и да позабравим глада.

Карнавалното шествие тръгна под надслова „вот на недоверие към кабинета”. Вотът на недоверие е един вид парламентарни избори без избори – единственият инструмент за промяна на парламентарното мнозинство в рамките на мандата на един и същи парламент, освен ако то само не се разпадне или преобразува в друго. При успешен вот пада правителството, но това не се е случвало нито веднъж за десетките вотове на недоверие, искани в мандатите на седемте парламента от началото на прехода досега (седем бяха вотовете само срещу кабинета „Станишев”). И не само не се е случвало, но почти никога искащите недоверие нито са вярвали, че ще успеят да го грабнат, нито пък са искали наистина да успеят. 100%-овият успех в свалянето от власт е при гласуването на вот на доверие. Такъв бе поискан от Филип Димитров през 1992 г. и после никой не посмя да повтори.

Вотът на недоверие обикновено е преди всичко средство за помпане на опозиционни мускули, а не на държавническа загриженост за качеството на управлението в даден сектор. Това личи и от подхода към първия вот на недоверие срещу кабинета „Борисов” – първо се решава да се иска вот, чак после се умува какъв точно да е поводът за него. Лидерът на БСП Сергей Станишев си „заплю” темата здравеопазване, а ДПС първоначално бе настроена за една по-широка, „духовна”, по израза на Лютви Местан, тема, включваща образование, култура и вероизповедания. Същевременно Станишев публично обясни нежелателността опозицията да си затвори вратата за вотове в идните 6 месеца, ако поиска недоверие за цялостната политика на кабинета. И успя да убеди ДПС да се хванат за най-телесното – здравеопазването.

Политическият залог при вота на недоверие може да не е непременно свалянето на кабинета, а заставянето му да коригира политиката си. За което е необходимо искащите вот да предложат и алтернатива. За година и три месеца на власт обаче ГЕРБ не промени почти нищо в здравеопазването от времето на БСП и коалиция. За цели 4 години на власт БСП, ДПС и НДСВ също не промениха почти нищо спрямо предходното статукво. И няма как недоверието да спечели доверие – не и при далеч още неизтекла давност за престъпно бездействие.

Хаосът обаче става неудържим едва при редуването на престъпно бездействие и престъпно действие. Защото мускулно-волевият кабинет на ГЕРБ съвсем не може да се нарече бездеен, нищо, че отлага здравните реформи. В резултат на волунтаристко-счетоводителския подход на управление на всички публични и здравните (в частност) финанси, се нарушават бюджетни и други закони, а оставени без пари, здравни институции завеждат съдебни дела за дължими вземания. По-надолу по веригата пациентите окончателно осиротяват като улични кучета пред лекарските кабинети, а медиците свалят белите престилки и се готвят за протест.

Напълно нарушена е веригата между компетенциите, правомощията и отговорностите в управлението на здравеопазването. Здравният министър не може да прави радикална реформа, защото ще пострада рейтингът на премиера, който задължително трябва да е всеобщо обичан. Здравният министър не може да прави почти изобщо нищо, защото финансовият се разпорежда напълно независимо от него с всички пари в здравната сфера. Здравният министър няма никакъв хоризонт за работа, защото се задържа на поста между 5 и 8 месеца и може да си отиде, несправедливо опозорен (първият здравен министър в настоящия кабинет), а следващите номинации да се събират ...

Публикувана на 10/14/10 21:46 http://e-vestnik.bg/10189/karnaval-predi-boykova-zima/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване