10/14/10 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Хоризонталният шпионаж - секс срещу тайни

Илюстрация от корицата на книгата

Въпреки че не фигурира в нито един наръчник за мениджмънт, сексът винаги е бил просто и ефикасно средство на старата икономика. Защо да губят време да ровят в кофите за отпадъци и да търсят в интернет, когато е достатъчно по благовиден начин да поискат от конкуренцията така търсената информация?

Когато шеф на малко или средно предприятие плаща на момиче, което ще стане метреса на важен клиент, когато „Елф“ плаща на любовницата на министър, когато държавна служба изпраща луксозни компаньнонки да изслушват тайните на участниците в среща на високо равнище на GATT, намерението винаги е едно и също: информация от извора! Секретните служби винаги са давали пример за това.

КИТАЙСКО ГОСТОПРИЕМСТВО

През лятото на 2008 г. ръководителите на големи британски компании получават изненадващ доклад, подписан от двама шефове на британското разузнаване, Джонатан Евънс от МИ5 и Джон Скарлет от МИ6. В доклада се отправя предупреждение към всички кадри, които имат намерение да пътуват до Китай за Олимпийските игри. Според английските служби над хиляда млади китайки са специално обучени от китайските си колеги да „ловят“ западни бизнесмени по време на престоя им в Пекин.

В началото на 2008 г. един от съветниците на Гордън Браун попада в такъв капан. Той се среща с млада китайка в нощен клуб в столицата и я завежда в хотела си. На другата сутрин открива, че тя му е задигнала един „Блекбъри“ (мобилен телефон с връзка в интернет, който позволява постоянен достъп до електронната поща) с много и поверителна информация. След този инцидент английските служби настояват големите предприятия, които пращат свои кадри за сделки в Китай, да ги предупреждават поне петнайсет дни предварително, за да могат да ги наблюдават на място с екип, натоварен с тази единствена задача.

Според доклада такъв род операции били насочени към точно определени категории: „Знаем, че много от тези заведения (барове и нощни клубове) са грижливо подбрани именно за да ловят чужденци. Китайците търсят предимно хора, които работят в IT индустрията (информационни технологии) или които имат връзки с големи банки и финансови служби. Задачата на жената агент, уточнява докладът, „е да привлече нарочената цел, да я заведе в хотел и да се опита да открадне документи или мобилните телефони“. В анекс към документа е приложен списък на подозрителни хотели, тъй като в тях вероятно са монтирани аудио- и видеокамери.

МИ5 и МИ6 организират обучение за всички желаещи. Правят се експозета на тема какво трябва и какво не трябва да се прави, допълнени с някои неизвестни епизоди от Студената война. Днешната икономическа война не прави друго, освен да рециклира методи, доказали ефикасността си в миналото.

Бивш посланик на Великобритания, Кристофър Майър, участва охотно в тези сесии и разказва за своя опит като млад дипломат: „Първият ми пост беше в Москва през 1968 г. в разгара на Студената война. Аз бях на 24 години, неженен и наивен. Пътувах в самолет заедно с новия посланик, сър Дънкан Уилсън. Неговият предшественик напусна скоропостижно Москва, след като попадна под обаянието на млада руска камериерка, специално обучена за него от КГБ.

Малко след като пристигнах, ме заведоха в „тихата стая“ (помещение с подсилена звукова изолация), където офицер от сигурността ми даде съвети. Това беше единствената стая, която КГБ не можеше да подслушва. (Години по-късно един посланик ми довери, че там той правел любов със секретарката си и никой не можел да чуе виковете им.)

Твърдо ми заявиха, че не трябва да имам сексуални връзки с руски момичета от съображения за сигурност. „Ограничете се с неомъжени, ограничете се с бели, ограничете се с жени от държавите на НАТО“. Колко от тези критерии отговарят на днешните закони против дискриминацията? КГБ направи ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване