10/14/10 07:00
(http://e-vestnik.bg/)

Чомски като ругаеше Америка беше добър, като поиска Турция в ЕС стана лош

Ноам Чомски, ексцентричният професор лингвист и философ, беше разлюбен от тукашните антиамериканци. В интервю за турския вестник “Заман”, което беше цитирано от медиите в цял свят, Чомски казва, че нежеланието в Европа Турция да стане член на ЕС е от “чист расизъм”. Той признава, че има основания изискването Турция да изпълни всички условия за човешки права, но изтъква расизма като причина за нежеланието.

Във форума на един вестник под тази новина имаше над 500 коментара, повечето ругателски за проф. Чомски. Ругателите му довчера го възхваляваха, защото той беше най-яростния и убедителен критик на политиката на САЩ. Чомски даваше на тукашните доморасли антиамериканци идеи и аргументи против САЩ, които те не са и сънували. Затова им беше любим, обичаха да го цитират. Сега позицията му съвпада с официалната позиция на САЩ, която иска Турция в ЕС.

Изненада. Чомски се изказа неочаквано за Турция. “Абе, вече е изкукал”, коментираха довчерашни негови почитатели. За повечето от тях омразата към САЩ върви ръка за ръка с омраза към турци, цигани, ислям и т. н.

Стана объркване.

Така е, като сляпо следваш омразата си. Може да не видиш, че професорът е един ексцентрик, когото не всеки анализатор взима насериозно. Или поне отчита определена доза левичарски патос, който минава границата.

По въпроса за Турция Чомски не е точен. Не става дума само за расизъм. Става дума за ксенофобия. И основателен страх от присъединяване на по-слабо развито общество, в което ислямът започва да се възвръща, погазвайки традициите на Ататюрк за светска държава. Да, в Европа има страх от исляма в различни среди - от националисти до либерали. Той напредва по Стария континент, опитва се агресивно да се натрапва там, използвайки толерантността на обществото. Не става дума само за расизъм.

Подобно на Чомски се изказа и Ахмед Доган – че ако Европа не приеме Турция, ще докаже, че ЕС е един християнски клуб, а не съюз на европейски държави.

Истината е, че за да стане член, Турция трябва да покрие много изисквания. България едва ги покри, Румъния също. И сега в ЕС си дават сметка, че България и Румъния бяха приети прибързано. Отчитат го като грешка. А Турция? Освен човешките права са купища изисквания, стандарти, пазарни правила. Има закони, които отсъстват въобще в турската държава, и други, които трябва да се ремонтират основно. Турция има дълъг път да извърви – 15-20 години. И този процес на присъединяване е важен, независимо как ще завърши той. Турция ще се промени и цивилизова под влияние на Европа, по нейните правила. Това е най-важното.

А тукашните ксенофоби от “Атака” и ВМРО се бият кой първи да поиска референдум “Не на Турция в ЕС”. Голяма простотия.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване