10/15/10 03:06
(http://e-vestnik.bg/)

Готвачът на Тато: Брежнев 4 пъти си поиска от моя борш, Живков обичаше ботевградска баница

Готвачът на Живков (с бялата престилка) се снима заедно с Живков (в средата) и придружаващи го в ловната резиденция на яз. “Студена”, пред убита от Живков мечка. Вторият отдясно е генерал Кашев, шефът на УБО - охраната на Живков. Снимка: личен архив на Йордан Стоичков

Издателство „Милениум” пусна книгата „Аз, готвачът на Живков”, със спомените на Йордан Стоичков – дългогодишния личен готвач на Тодор Живков. Наред със спомените са дадени и рецептите на любимите ястия на Тато и политбюро. Стоичков е готвил на семейството на Живков и най-приближените му, а също и многобройните му гости, пратеници и делегации.

Готвачътразказва подробности от личния живот на Живков, за хранителните му навици и вкусове, на какви диети се е подлагал, какво от месото на отстреляния дивеч при многобройните ловни излети е искал да му се сготви, какви са били мерките за сигурност и кой е опитвал блюдата на Първия, преди да му ги поднесат…
Следващите редове са откъс от книгата, плюс рецепта на борша, за който си облизвали пръстите Леонид Брежнев и съветските ръководители на гости на Тодор Живков.

Само една година имах честта да работя като готвач на Живков, преди д-р Мара Малеева да почине. Беше изключителна жена. Отнасяше към всички с огромно уважение. Никога няма да забравя една вечеря на ул. „Оборище” – роднинско събиране, на което донесохме приготвената храна и само я сервирахме. След десерта, когато гостите си бяха отишли и бяха останали само членовете на семейството, д-р Мара Малеева извика целия персонал и ни помоли да седнем на масата.

Нещо повече – накара Людмила Живкова да ни сервира и да ни благодари за усилията, които сме положили през този ден. Бяхме изумени. От дистанцията на времето си давам сметка, че е искала да научи децата си да ценят труда на всички хора. Такива жестове са ме крепяли в по-трудните моменти през годините. Едно „Благодаря” за готвача понякога може да означава много повече, отколкото хората си мислят!

Един-единствен път съм имал сериозен проблем и той беше с Маруся (б. р. - снахата на Живков). Когато двамата с Владо Живков се ожениха, дойдоха да живеят при Тодор Живков. За мен това не променяше нищо – две гърла повече не ме притесняваха. Когато обаче се оказа, че претенциите на едното от тези гърла никога не могат да бъдат удовлетворени, вече стана лошо.

Веднъж Маруся ми каза, че за обяд иска да й направя боб чорба. Веднага се заех със задачата, защото наближаваше пладне. След няма и половин час при мен дойде сервитьорът и видимо притеснен ми съобщи, че Маруся вече била готова за обяд и си чакала поръчания боб. Останах втрещен! На нея половин час може да й е достатъчен да се приготви за обяд, но я накарайте зрял фасул да уври за толкова време!
Зачудихме се със сервитьора какво да правим. Как да идем при снахата на първия и да й кажем да чака?! И тогава реших, че щом за приготвянето на една боб чорба ми дава толкова време, аз пък ще й дам боб чорба, приготвена за толкова време. Лично отидох при нея и й сервирах. Тя опита плахо и ме погледна с учудване:
- Че този боб е съвсем суров?

На рождения си ден Тодор Живков поздравява готвача си на тържеството в резиденция Бояна. Снимка: личен архив на Йордан Стоичков

- А как да се свари за половин час?
Е, не се мина без разправии и обяснения, ала човек, който знае цената си, не бива да се оставя да го разиграват. А и какво друго можех да направя? ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване