10/17/10 09:15
(http://e-vestnik.bg/)

Руската икономика става опасна

Михаил Ходорковски. Снимка: новоскоп

Започва заключителната фаза от втория процес срещу бившия президент на руския петролен гигант “Юкос” Михаил Ходорковски, обвинен заедно с главния си съдружник Платон Лебедев в незаконна препродажба на петрол и пране на пари. От 2003 г. насам двамата вече излежават осемгодишна присъда за финансови измами. Решението по делото може да се отрази на бизнесклимата в Русия, предупреждава “Независимая газета” под заглавие “Съдебен бизнеспрецедент”.

Защитата постоянно доказваше, че обвиненията са абсурдни, тъй като излиза, че компанията “Юкос” е крала от своя собствена дъщерна структура, пише “Независимая газета”. Фантастичен изглеждал и самият обем на “откраднатия” петрол - 350 милиона тона. Човек не може да си го представи, без да има развито въображение, коментира всекидневникът.

“Ведомости” цитира прокурорката Гулчехра Ибрахимова, според която обвинението ще иска наказание с оглед на президентските поправки, внесени в кодекса през пролетта, които смекчават присъдите за икономически престъпления. Така обвинението в кражба на петрол заплашва Ходорковски и Лебедев вече не с 22 и половина, а най-много с 15 години лишаване от свобода, посочва изданието под заглавие. “Хуманизация в действие”.

“Комерсант” уточнява обвинението в пране на пари. Прокурорката заявила, че подсъдимите са легализирали незаконно придобити ценни книжа за над 3 милиарда и 621 милиона рубли (близо 121 милиона долара - б. р.).
Тя подчертала, че Ходорковски и Лебедев действали като част от “организирана група”, за каквато била представена самата компания “Юкос”, твърди “Комерсант”.

Прокурорите изразиха мнение, че Ходорковски фактически е направил самопризнания за някои престъпления, пише “Время новостей” и отбелязва “поредния изблик на интерес” към делото. Вчера човек не можело да си проправи път в сградата на съда; тълпата посрещнала обвиняемите с аплодисменти, а те “скромно кимали” в отговор.

Обвинението припомнило данни на следствието за контролирани от двамата “офшорки в Кипър и Гибралтар”, “фиктивни сделки с компании фантоми” и др. Ходорковски непрекъснато си записвал нещо, защитникът му заявил пред журналисти, че прокурорите “само лъжат още от 2003 г.”, а Лебедев “периодично се разсмивал и въртял пръст до слепоочието си”.

Руските прокурори “не са глупави хора” и явно схващат, че обвиненията са абсурдни. Съответно “решението им окончателно превръща процеса в политически”, защото то би било “невъзможно без натиск, без да се отчита политическият фактор”, коментира пред всекидневника московски политолог. След изявлението на прокуратурата, че може да се откраднат 350 милиона тона петрол, става възможно да се признае каквото и да било - дори че е открадната Луната. Защото абсурдът е горе-долу същият, допълва експертът.

Значи, ако политиците в Русия си помислят, че бизнесът се държи некоректно, няма пречки той да бъде подложен на гонения. Това прави руската икономика не само затворена, но и опасна, заключава той. Не само за вътрешни, но и за външни субекти, уточнява аналитикът и припомня, че външните също пострадали при ликвидацията на “Юкос”. Много е трудно вече да говорим за инвестиционна привлекателност на Русия. Защото за бизнеса няма нищо по-опасно от това да липсват правила на играта - “това е феодализъм”, добавя експертът.

По БТА

Публикувана на 10/17/10 09:15 http://e-vestnik.bg/10200/ruskata-ikonomika-stava-opasna/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване