10/20/10 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Особености на американската търговия с оръжие

Гъсеничен боен робот “Фостър-Милър”. Снимка: фирмен сайт

Вестник “Файненшъл таймс” съобщи за намеренията на страни от Персийския залив да купят от САЩ оръжие и военна техника за 123 милиарда долара. Повече от половината от покупките - за 67 милиарда долара - се пада на Саудитска Арабия.

Доставките на огромни количества въоръжения осигуряват на Рияд и на останалите партньори на САЩ в района тотално военно превъзходство над Иран. Израел от своя страна няма защо да се безпокои са собствената си сигурност, тъй като президентът на САЩ Барак Обама увери ръководителите на еврейската държава, че саудитците, според условията на договора, няма да получат нито нови технологии, нито стратегически опасни за Израел оръжия.

В сянката на тези като цяло очевидни за експертите политически аспекти на военно-техническото сътрудничество на САЩ с арабски държави останаха макроикономическите мотиви на сделката, а те, може да се окаже, че имат по-голямо значение. Работата е в това, че външнотърговският дефицит на Вашингтон в търговията им със страни, които търгуват активно със САЩ, предизвиква сериозна загриженост у чуждестранните политици. Конкретната причина за тази загриженост е фактът, че тези държави продават в САЩ много повече продукция и суровини, отколкото са купените от тях американски стоки.

Най-ярък пример в това отношение е Саудитска Арабия. САЩ купуват от Рияд огромни количества петрол, докато саудитците не искат, а и не могат да купуват американски стоки в обеми, равностойни на количеството на доставките “черно злато”. Вносът на петрол от Саудитска Арабия в САЩ може да се компенсира отчасти само с износа на оръжие. Освен оръжието няма друга стока, която арабските държави биха купували срещу суми от порядъка на десетки милиарди долари.

Изпълнението на схемата “петрол срещу оръжие” за САЩ е идеалният начин да намалят търговските диспропорции. Прилагането на практика на тази методика се гарантира от факта, че пазарът на оръжие и военна техника се различава от всички останали пазари с тоталната си политизация: продавачите не трябва да си блъскат главите над колебанията в търсенето и предлагането, достатъчно е само умело да се използват външнополитическите възможности на страната източник и зависимостта на страните партньори.

Ирак, който е един от най-големите износители на въглеводороди в света, също започна да се вписва в схемата за насрещни доставки на оръжие в замяна на иракски петрол. В началото на септември информационните агенции съобщиха, като се позоваха на вестник “Ю Ес Ей тудей”, че Багдад планира да купи от САЩ оръжие и военна техника на обща стойност не по-малко от 13 милиарда долара. Става дума предимно за доставката на бронирана техника. В допълнение към този договор правителството на Ирак поръча в САЩ 18 изтребителя “Еф-16 Ай Кю Файтинг Фолкън” за 4,2 милиарда долара.

За осигуряване на огромните доставки на оръжие на стойност десетки милиарди долари е необходима политическа обосновка, в която военно-техническото сътрудничество се представя като защитна мярка срещу глобална заплаха. Тази заплаха, разбира се, е Иран. Сред военните и политическите експерти има много хора, които смятат, че загрижеността на САЩ във връзка с “иранската заплаха” е само показна, че е камуфлаж за характера на истинските мотиви. Наистина е лесно да се види, че Вашингтон, раздувайки иранофобията, се стреми да заздрави позициите си в региона, да увеличи износа на оръжие и с това да стимулира притока на пари в отбранително-промишления комплекс.

Само 67-милиардната сделка със Саудитска Арабия е почти седем пъти по-голяма от годишния обем на износа на руско оръжие и почти два пъти по-голяма от целия руски портфейл от военни поръчки, който се изчислява на 37 милиарда долара. В същото време са много малко експертите, които са готови да приемат твърдението, че намаляването на външнотърговския дефицит чрез доставки на оръжие остава за Вашингтон също ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване