10/20/10 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Сергей Собянин - предизвестеният кмет на Москва

Сергей Собянин. Снимка: накануне

В четвъртък (днес - б.р.) парламентът на град Москва се очаква да одобри кандидатурата на Сергей Собянин за столичен кмет пише вестник “Известия” под заглавие “Три дни до клетвата”. Петдесет и две годишният Сергей Собянин бе номиниран за поста в петък от руския президент Дмитрий Медведев. Той е началник на кабинета на премиера Владимир Путин и вицепремиер. Роден и израснал е в богатия на петрол Западен Сибир. Преди Путин да го доведе в Москва е бил губернатор на региона Тюмен.

Никой не се съмнява как ще гласуват депутатите в московската Дума, но Собянин изпълнява всички необходими “предизборни” ритуали, отбелязва “Время новостей”. Изданието коментира вчерашните консултации на кандидат-кмета с фракциите на двете партии, представени в московския парламент - на управляващата “Единна Русия” и на комунистите. Собянин отправил към своите съратници от “Единна Русия” сигнал, че също като предишния кмет Юрий Лужков ще очаква от московските законодатели да спазват партийната дисциплина, когато обсъждат проблемите на града.

На срещата с комунистите пък демонстрирал, че е готов да подобри отношенията на московския политически елит с федералния център, развалени от неговия предшественик. След публикации в руски медии за корупция в московското кметство Юрий Лужков бе уволнен в края на септември от Дмитрий Медведев, тъй като “изгубил президентското доверие”.

След срещи със Собянин московски депутати нарекоха своя бъдещ градоначалник човек “конкретен, твърд и лаконичен”. Вчера обаче не бе съобщено за никакви конкретни планове по устройството на града, забелязва “Ведомости”. “Комерсант” цитира общинарка от “Единна Русия”, открила у Собянин “дълбоки професионални познания за бюджета и проблемите” на Москва. Комунистите пък смятат, че той заслужава “симпатии като голям политик”, но при все това се канят да спазят партийната дисциплина и да гласуват против, посочва всекидневникът.

След тези срещи Собянин разговаря и с пратеници на партии, непредставени в московската градска Дума - обеща им да се бори с корупцията, търсейки опора в гражданското общество, допълва “Комерсант”. Извънпарламентарната опозиция в Русия още не е получила аудиенция, но и тя активно настоява за порция внимание от бъдещия градоначалник на Москва, обобщава “Новие известия” изявления на “улични опозиционери”.

Ако на 21 октомври Сергей Собянин бъде избран, Москва ще има нов кмет още същия ден, пише “Росийская газета”. Встъпването в длъжност на новия градоначалник е насрочено за четвъртък вечерта в кметството на Москва. Той ще положи клетва, ще получи знака на длъжността си - сребърен медальон на верижка, и удостоверение, посочва изданието.

На тържествената церемония може да присъства държавното ръководство и главата на Руската православна църква патриарх Кирил. Очаква се в нея да участват и депутати от Държавната дума, от московския градски парламент, общественици и представители на силовите структури. За музикален съпровод е поканен струнен квартет, добавя руският официоз.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване