10/21/10 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Все по-студено ще става за мюсюлманите в Европа

РИА Новости

Щом и Германия (където “националният въпрос” и етническите отношения доскоро бяха табу) заявява открито, че не я бива в мултикултурализма, значи “имигрантският въпрос” в Европа се е изострил вече до крайна степен. Ако някой се е съмнявал, че на имигрантите ще им става все по-студено в Стария свят, би трябвало да чуе словото на канцлерката Ангела Меркел пред последния конгрес на младежката секция от нейния управляващ Християндемократически съюз (ХДС).

Мултикултурализмът (наричан от германците Multikulti) напълно се провали, така че имигрантите трябва да се променят, за да се интегрират в германското общество, каза фрау канцлерин. Тя говори за имигрантите изобщо, но всички бяха наясно, че става дума за мюсюлманите. По-точно за турците, които са два милиона и половина от негерманците във Федералната република - общо 16 милиона. И ето че на 19 октомври президентът на Германия Кристиан Вулф препоръча на всички турци в страната му по-бързичко да научат немски.

В навечерието на петдневната си официална визита в Турция, започнала същия ден, той си го каза открито пред водещия турски вестник “Хюриет”: “Базата за решаване на много от проблемите на имигрантите е свързана с изучаването на немски”. В една “канцлерска демокрация” като Германия никой бундеспрезидент не продумва нищо, без да попоглежда към бундесканцлера. Сиреч проявеното отношение вече е системен подход в германската политика.

Трябва да посочим, че на Ангела Меркел не е първица да изрича подобно нещо. И то почти със същите думи. Още през ноември и декември 2004 г. тя заяви пред конгрес на ХДС в Дюселдорф, че “мултикултурализмът не работи”. Тъй че няма кой знае каква новина. Разликата е само там, че навремето го каза Ангела Меркел - лидерът на опозицията; сега обаче го обяви германският канцлер Ангела Меркел. Не е съвсем същото.

Всичко това означава, че Берлин открито се е присъединил към правителствата на Франция, Белгия, Холандия, Италия и Великобритания, решили концептуално да преразгледат позицията си по един общоевропейски проблем. Който е следният: мулти- или многокултурният подход не действа. Трябва да бъде избран друг път, и то задължително път с двупосочно движение. Различните култури не могат да се спогаждат в една страна, ако съществуват отделно.

Разковничето за всичко е може би нестабилното положение на Меркел в управляващата коалиция ХДС ХСС и в собствената й партия. Мнозина партийни величия смятат, че Ангела прекалява, теглейки ХДС наляво. Приписват й дори нещо като вътрешнопартиен бунт, вероятно отделяне на дясно крило от партията, което може да предизвика разцепление, оставката й от лидерския пост и съответно предсрочни избори.

Тъй че зад думите на тази бивша комсомолка и дъщеря на свещеник от ГДР прозират и предизборни мотиви. Вотът обаче предстои чак през 2013 г., а страната не желае политическа нестабилност. И ако днес консерваторите се разцепят, това ще означава да гарантират в бъдеще победа на социалдемократите. Ще посочим, че Германия не е “най-мюсюлманската държава” в ЕС. Там живеят близо 15 милиона от общо към 1,5 милиарда мюсюлмани в света (оценките естествено са приблизителни). Техният дял от населението е най-голям във Франция - около 8 на сто.

В Холандия мюсюлманите са близо 6 процента. В Германия, Австрия, Швеция, Гърция и Швейцария - горе-долу по 4 на сто. Във Великобритания - около 3 процента. В Италия - към 2 на сто от жителите. Казват, че през 2050 г. едва ли не половината население в цяла Европа ще изповядва исляма. Мнозина експерти нямат голямо доверие в методологията на тези изчисления; при все това са убедени, че ислямският пласт от Европа ще нараства.

Русия, чиято “имигрантска съставка” постоянно расте, би трябвало внимателно да следи събитията в Европа, за да разбере как да решава и или да не решава имигрантските проблеми. Може ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване