10/21/10 21:01
(http://e-vestnik.bg/)

Ердоган иска всичко в Егейско море

Г. Деластик

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Кафесаясет

Политиката на кабинета Папандреу по проблемите с Турция досега не носи абсолютно никакъв резултат поне що се отнася до използваната от него фразеология във връзка с предявяваните претенции на Анкара спрямо суверенните права на Гърция в Егейско море. Това заключение може да се направи от интервю, дадено от турския премиер Реджеп Тайип Ердоган специално за гръцкия журналист Алексис Папахелас преди пристигането му днес в Атина, в което пролича желанието му да внесе яснота в отстояваните от него позиции по проблемите с Гърция.

На този фон шумен провал претърпяха усилията на Папандреу да посредничи за среща на Ердоган в Атина с израелския му колега Бенямин Нетаняху, чиято страна през май уби деветима турски активисти, участвали в хуманитарна мисия за блокираната от израелците и населена с палестинци ивица Газа. Ердоган категорично отхвърли опитите на Папандреу да се възползва от международната конференция в Атина, посветена на климатичните промени в Средиземноморието, за да уреди среща между премиерите на Турция и Израел.

“Ако участва и премиерът на Израел, тогава аз няма да присъствам на тази конференция”, каза без заобикалки Ердоган. “Не мога да приема нещо такова, защото преди известно време в международни води наши кораби бяха нападнати, при все че пренасяха хуманитарна помощ, и при атаката бяха убити девет души. При един такъв премиер, който е горд с подобно въоръжено нападение, аз не приемам да разговарям нито с него, нито с неговите сътрудници. Мисля, че те трябва да платят за дързостта си, която е характерна за политиката на това правителство”, подчерта турският министър-председател.

Човек лесно би упрекнал Ердоган във високомерие, но в никакъв случай в политическа сервилност, която, за разлика от турския премиер, е обзела гръцките политици. Следва да се има предвид, че самият Ердоган се държи непримиримо и към американците и към израелците и само наивници биха хранили някакви илюзии, че той ще е отстъпчив спрямо Атина. Впрочем досега Ердоган не е направил никаква отстъпка.

Първо, Ердоган не само сложи в един кюп нарушенията на гръцкото въздушно пространство от турски изтребители и прехващанията на нарушителите от гръцката бойна авиация, но стовари и вината за това върху гръцката страна: “Гърция извършва облитания на своите изтребители в един доста обширен район, тоест те стигат до нашия континентален шелф”, каза той.

Второ, Ердоган поиска цялото гръцко въздушно простраство в Егейско море да мине на подчинение на НАТО, тоест да не се прави разлика дали там летят турски или гръцки изтребители. “Вярвам, че самолетите трябва централно да се контролират от НАТО”, допълни Ердоган.

Трето, той обяви, че ще продължат провокативните проучвания за нефт и газ по дъното на морето от изследователски кораби. “Не вярвам, че изследванията на кораби, принаделжащи към някакъв университетски център, са предизвикателни, по-скоро те са научни. Ако има кораби, които се държат провокативно, това е съвсем друго, аз не знам такова нещо”, каза още той.

Освен всичко това, шумно бяха опровергани и онези, които наивно се надяваха, че Ердоган ще предприеме стъпки за оттегляне на решението на турския парламент, постановяващо, че Турция може да обяви война на Гърция, ако тя упражни правото си, произтичащо от международните правни норми и разшири от 6 на 12 морски мили териториалните си води. “Страните не трябва да превърщат в дело, това, което е “казус бели” (повод за война), заяви Ердоган.

На обикновен език това означава, че според Ердоган, въпросът не се свежда до премахването на заплахата за война от турския парламент. Решението, според турския премиер, е в това, че Гърция “не трябва да превръща в дело”, това, което е “повод за война”. С други думи Гърция не бива да упражнява правото си за ...

Публикувана на 10/21/10 21:01 http://e-vestnik.bg/10239/erdogan-iska-vsichko-v-egeysko-more/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване