10/21/10 09:38
(http://e-vestnik.bg/)

Мистерия със скулптурите на Дега в София. По света не ги признават, люти спорове + фотогалерия

Посетителка разглежда експозицията със скулпури на Дега в Националната галерия в София. На Запад престижни галерии отказват тази изложба, в изданията наричат скултурите спорни или “Отливки “Валсуниани”, по името на скултурното ателие, в което са намерени гипсови копия, от които са направени. Снимка: e-vestnik

В залите на Националната галерия в София са изложени 74 скулптури на живописеца импресионист Едгар Дега, за които по света се водят спорове дали са автентични. Наричат ги „противоречиви”, а някои експерти - направо фалшиви. Те са открити като гипсови отливки в едно скулптурно ателие неотдавна, отлети са от бронз с амбицията да представят пред света пълна колекция скулптури на Дега. Излагането им за месец в Националната галерия в София е част от световната им премиера.


Сред тях е вариант на прочутата скултура на Дега “Малката танцьорка”, която предизвиква скандал още при показването на първата си изложба в Париж 1880 г. Тогава я свързват с разпространената в Париж детска проституция, от която Дега е бил възмутен. И авторът, и изкуствоведите досега не смятат скулптурата за изобразяваща “невинен чар”. Скандалите продължават след смъртта на Дега, защото тогава тя е отлята от бронз в общо около 60 отливки до днес.

Много от авторитетните галерии по света отказват да приемат показаните в София произведения. Сегашната изложба на спорни скулптури се случва в момент, когато министър на културата на България е скулптор.

По-долу художникът Калин Николов разказва историята на скулптурите и споровете около тях.

Различни отливки на Прочутата скулптура на Дега “Малката танцьорка” или “14-годишна танцьорка”. Оригиналът е от восък, намира се в Националната галерия във Вашингтон. Вляво е изложената в София отливка “Валсуниани”. Вдясно - отливка от оригинала, която се намира в музей на изкуствата “Нортън Саймън” в Калифорния. Снимки: e-vestnik и Фликър.

Когато великият френски импресионист Едгар Дега умира през 1917 г., наследниците му регистрират творбите в ателието му. Описват и около 150 скулптори. Те били направени от восък, но повечето нямали добро състояние. Изсъхнали и счупени, смачкани, незавършени… Може би именно видът им е бил и повод да се обобщи следната теза - че художникът с помощта на пластиката е подпомагал най-вече или дори единствено своите усилия на рисувач и живописец.

Друг мит бил, как вече полуслепият старец просто нямал пред себе си избор. Той работил с ръцете си само скулптори като слепешката опипвал формата – рисуването така и вече не било по възможностите му.
Ни най малко - твърдят днешни специалисти за Дега. Гениалният художник се е нуждаел от триизмерната форма, така както му е била необходима хартията, платното, пастела, маслените бои, графиката, фотографията (той и нея е използва активно в подготовката си за работа и бил сред пионерите дори в това).

Една от изложените в София отливки - “Легенът”. Снимка: e-vestnik

Истината е обаче, за което има доказателства, че Дега не е искал да отлива своите восъчни или глинени пластики в бронз. Който го прави, считал той, осъществява твърде голяма отговорност. Казвал е: „Бронзът остава във вечността”.

В името на същата тази вечност обаче, наследниците на художника се консултират с леяр. Това е Адриен Хьобрард. Неговото мнение е било, че 74 пластики могат да бъдат преобърнати в бронз (друга огромна група творби просто били в непоправимо състояние). До Хьобрард наследниците стигат чрез посредничеството и опита на големите търговци на картини и приятели на Дега - Дюран Рюел и Амброаз Волар. Документацията и свидетелствата са в наличност. Леярското студио е било престижно и ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване