10/21/10 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Сближава ли се Русия със Запада след Довил?

Медведев, Саркози и Меркел на обща пресконференция. Снимка: официален сайт

Преговорите на руския президент Дмитрий Медведев с лидерите на Франция и на Германия доближиха още повече Русия до Запада, пише в. “Комерсант”. Изявленията на Медведев след разговорите с президента на Франция Никола Саркози и с германския канцлер Ангела Меркел се вписват в новите външнополитически постановки на руския държавен глава, обнародвани през лятото. Според тях Западът трябва да бъде основен партньор на Русия, пояснява изданието.

Тримата лидери обсъдиха широк кръг от въпроси и никак не се учудиха, че позициите им до голяма степен съвпадат. Напоследък подобно единодушие проличава най-ярко на фона на световната финансова криза и дейността на Г-20, пише “Росийская газета”. Официозът припомня, че вчерашната среща “по принцип” бе обвързана с предстоящата през ноември среща на високо равнище на Г-20 в Сеул. “Време е двайсеторката да направи нещо окончателно”, заявил Медведев след преговорите със Саркози и Меркел.

Според руския президент договореното в средата на 20-и век вече не е достатъчно и са необходими промени в структурата на валутно-финансовата система, посочва “Время новостей”. Г-20 трябва да обмисли по-специално въвеждането на по-голям брой резервни валути, “може би дори създаването на глобална резервна валута”, заявил Медведев, цитиран във вестника.
“Росийская газета” пише за “цял куп нерешени проблеми”, засягащи европейската сигурност и взаимодействието между Русия и НАТО, като изтъква “трудното търсене на взаимно разбирателство” в тази сфера.

Дмитрий Медведев реши лично да подобри отношенията със Северноатлантическия съюз и съобщи, че смята да участва в срещата му на върха през ноември в Лисабон. Там руският лидер би желал да изслуша, представени подробно, прозвучалите тези дни в НАТО мисли за участие на Русия в новата европейска система за ПРО. Засега обаче президентът се съмнява дали алиансът ясно схваща границите на това евентуално партньорство. “Съгласието” на Медведев да участва в лисабонския форум е основният резултат от тристранните преговори според “Время новостей”. Това ще е първата пълноценна среща на върха Русия-НАТО след руско-грузинската война през август 2008 г., пояснява изданието.

“Осезаеми признаци на затопляне” съзира в решението на руския лидер “Московский комсомолец”. Според източник от руската делегация, цитиран във “Ведомости”, Медведев очевидно е получил от Саркози и Меркел “необходимите гаранции, че позицията на Русия ще бъде чута, а участието на президента (в лисабонската среща) няма да се превърне в профанация”.
“Комерсант” сочи и друг мотив за участието на Медведев - тъкмо в Лисабон може, според вестника, да бъде решен въпросът за доставките на руски хеликоптери, които НАТО да изпрати в Афганистан. Освен това дотогава трябва да приключи и разработката на документ за общите заплахи и предизвикателства пред Русия и НАТО.

Ако съдим по нагласата на Медведев, Саркози и Меркел, нищо чудно Москва и алиансът окончателно да се помирят в Лисабон, прогнозира “Комерсант”. Седмичникът “Аргументи и факти” прави “смелото предположение, че Русия и Европа вече обсъждат създаването на обща система за ПРО”. И двамата събеседници на Медведев обещаха да съдействат за модернизацията на Русия, подчертава в коментар за преговорите “Независимая газета”.

Руското ръководство се убеди окончателно, че Европа изобщо няма намерение да бърза с въвеждането на безвизов режим за граждани на федерацията, констатира обаче “Росийская газета”. “Ведомости” цитира “най-яркото изявление”, направено след срещата - това на френския президент Никола Саркози. По думите му след 10-15 години Русия и ЕС ще имат общо икономическо пространство без визов режим и с обща концепция за сигурност.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване