10/26/10 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Ахмадинеджад: Израел не може да ни нападне

Владимир Путин с иранския президент Ахмадинеджад. Снимка: АП/БТА

Махмуд Ахмадинеджад среща все повече проблеми у дома - от недоволството на хардлайнерите и висшия клир до непрестанните критики от страна на опозиционното движение на зелените. Още по-тежка се очертава евентуалната необходимост президентът да съкрати 100 милиарда долара от правителствените субсидии, отчасти в резултат на новите санкции от това лято, целящи да принудят Иран ясно да разкрие целта на ядрената си програма. Но когато беше в Ню Йорк за сесията на Общото събрание на ООН, Ахмадинеджад беше невъзмутим. Той даде специално интервю за Джери Гуо от сп. “Нюзуик”. Следват откъси от него:

- Готов ли сте да се върнете на преговорите по схемата “уран срещу гориво”?

- Винаги сме били готови за разговори. За да се говори, другата страна трябва да дефинира позициите си - дали те са за стимулиране на приятелските отношения и разбирателството или за задълбочаване на враждебността. Освен това те трябва да обявят становището си по въпроса, че ционисткият режим има ядрени бомби и дали те са против това или го подкрепят. От техния отговор ще зависи видът на преговорите, които ще се водят. Ние сме за преговори. Но ясно, че начинът, по който се водят тези преговори, ще бъде различен в зависимост от това дали разговаряме с приятели или врагове.

- Израел проявява все повече безпокойство. Ако бомбардира някой от вашите предполагаеми ядрени обекти, как ще отговори правителството ви?

- Може да има безпокойство, но означава ли това, че те могат да ни нападнат? Имат ли изобщо възможностите да ни нападнат? Каня ви да дойдете в Иран. Сам ще видите, че това е една много голяма и обширна страна, далеч по-обширна, отколкото ционистите са в състояние да си представят или да възприемат. Така че подобен сценарий е невъзможен. И ние дори не го включваме в сметките, когато вземаме решенията си.

- Какви са последиците от най-новите икономически санкции срещу Иран?

- Санкциите не се отразяват на иранската икономика. Всъщност, те нямат негативен ефект. Имат положителен ефект. Създават нови възможности Иран да засилва икономическия растеж, стимулирайки нашето собствено производство.

- Главният прокурор на Иран заяви неотдавна, че Мир Хосейн Мусави и Мехди Каруби, кандидатите на опозицията, които продължават да критикуват вашия режим, ще бъдат арестувани.

- Не зная нищо, трябва да видим каква е позицията на съдебните органи. Лично аз не мисля, че те ще имат някакви проблеми. Не очаквам да имат проблеми.

- Значи не смятате, че те трябва да бъдат обвинени в някакви престъпления?

- Нямам мнение по въпроса. В Иран всички са равни пред закона и двамата господа, както и всички иранци, се радват на равни права пред закона. Възможно е като журналист да четете много повече по тези въпроси, отколкото действителността на място предлага.

- Но въпреки честите ви твърдения, че всички са с еднакви права, защо толкова много вестници, критикуващи политиката ви, бяха закрити?

- Нито един вестник не е бил затварян поради това, че е критикувал правителството. Имаме законодателство, което се отнася до тези въпроси в Иран. Съдебната система е независима и се занимава с тези случаи. Всички са равни пред закона.

- В такъв случай знаете ли причините, поради които известни вестници като “Етемад мелли”, “Етемад” и “Хаят-е Но” - само три от десетки закрити през последната година издания - бяха спрени?

- Не са ми известни подробностите по тези случаи.

- Бихте ли ревизирали конституцията, за да се кандидатирате за трети мандат?

- Не. Не може да се променя конституцията заради един човек. Конституцията трябва да се зачита. А и не е необходимо (да се променя), тъй като в Иран има много квалифицирани хора.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване